Vijesti

Od nove školske godine svjedočanstva za učenike od šestog do devetog razreda

Novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije i evidencije i obrascima javnih isprava u osnovnoj školi, koji je pripremilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, stupa na snagu 1. septembra, kada će prestati da važi Pravilnik iz 2004. godine.

izvor: Frontal

Novim pravilnikom se propisuje sadržaj i način vođenja dokumentacije i evidencije, te obrasci javnih isprava u redovnoj osnovnoj školi, specijalnoj osnovnoj školi i osnovnoj muzičkoj školi. Propisano je da se dokumentacija i evidencija u školi vode u obliku zapisa na papiru, a istovremeno, po pravilu,  i u elektronskom obliku.

Novina je da će učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda ubuduće dobijati  svjedočanstvo o završenom razredu, dok će učenici od prvog do petog razreda i dalje dobijati đačke knjižice na kraju školske godine.Đačku knjižicu dobijaće svi učenici na kraju prvog polugodišta za obavještavanje roditelja ili staratelja o uspjehu učenika.

Svjedočanostvo na kraju školske godine dobijaće i učenici osnovne muzičke i baletske škole, dok će đačka knjižica služiti za obavještavanje roditelja o njihovom uspjehu u školi na kraju prvog polugodišta.

Učenicima sa umjerenim i težim intelektualnim oštećenjem, višestrukim i drugim smetnjama na kraju prvog polugodišta i poslije završenog svakog nivoa izdavaće se uvjerenje.

Pedagoška dokumentacija i evidencija treba da se vodi na način da obezbjeđuje čuvanje ličnih podataka učenika u skladu sa zakonskim propisima kojima se propisuje zaštita ličnih podataka. Novina je što je ovim pravilnikom propisana zaštita obrazaca svjedočanstava i uvjerenja o završenim nivoima osnovnog obrazovanja.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog