Vijesti

Predstavljen Sajam avanturizma “Čist Vrbas” u Banjaluci

Sajam avanturizma “Čist Vrbas” održava se u parku „Petar Kočić“ u Banjaluci u cilju promocije rijeke Vrbas i predstavljanja ponude i turističkih potencijala sliva rijeke Vrbas. Više od 20 izlagača predstavilo je svoje ponude koje doprinose razvoju turizma.

autro: Frontal

“Drago nam je da smo na sajmu okupili više od 20 izlagača, klubova avanturističkih sportova, turističke zajednice i mnoge druge izlagače koji pomažu u promociji rijeke Vrbas ali i svojim radom i aktivnostima doprinose podizanju svijesti javnosti o značaju očuvanja okoline. Briga o Vrbasu i
prirodi zapravo je briga o svima nama i našim porodicama i zaštitom Vrbasa možemo učiniti mnogo za sebe i svoje najbliže – u smislu zdravijeg, ali i prosperitetnijeg života”, rekao je Goran Vukmir, šef regionalne kancelarije UNDP BiH u Banjaluci.

Sajam avanturizma nastavak je projekta „Čist Vrbas“koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH iz donatorskih sredstava Vlade Japana i kompanije „Coca-Cola“ BiH s ciljem zaštite životne sredine u službi održivog razvoja.

„Mi u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju se nadamo da će ovaj projekat pokazati kako je moguće da se zaštite neprocjenjive vrijednosti životne sredine i Vrbas kao jedan dragulj koji je neiskorišćen ekološki, turistički i ekonomski potencijal i koji je u resurs koji treba da bude zaštićen jer se radi o značajnom prirodnom resursu vodi“, izjavila je Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske.

Briga o Vrbasu trebalo bi  da bude kontinuirana, a ovakvi projekti služe da podsjete javnost na činjenicu da svaki pojedinac treba da da doprinos očuvanju životne okoline, bez obzira na angažman lokalne i izvršne vlasti.

„Projekat „Čist Vrbas“ je jako značajan jer je Vrbas tiristički potencijal kojim raspolaže ne samo grad Banjaluka već i Republika Srpska. U prethodnom periodu Ministarstvo trgovine i turizma Vlade Republike Srpske izdvojilo je značajna sredstva za finansiranje projekata iz avanturističkog turizma kako bismo Republiku Srpsku pozicionirali na turističkim mapama zemlje i regiona, izjavila je Aleksandra Trifković, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma Vlade Republike Srpske.

Poseban fokus projekta koji se nastavlja u organizaciji UNDP-a BiH, Vlade Japana i „Coca-Cole“ je na lokalnim zajednicama u oba entiteta od izvora do ušća Vrbasa, od kojih se očekuje da preuzmu odgovornost i da odgovore na izazove u očuvanju životne sredine od kojih na mnogo načina zavisi kvalitet života lokalnog stanovništva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog