Region

Brisel traži skidanje grba Kosova na glasačkim listićima?

BEOGRAD- Brisel vrši pritisak na Prištinu da odustane od štampanja grba samoproglašenog Kosova na glasačkim listićima za novembarske izbore, pišu beogradske "Večernje novosti".

izvor: Novosti/Frontal 

List navodi da Brisel ulaže velike napore da se glasanje na Kosovu i Metohiji održi i da se zbog toga u kabinetu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton razmišlja da EU prvi put u svojoj istoriji nadgleda jedne nacionalne izbore.

Cijele protekle sedmice na Kosovu i Metohiji boravila je delegacija EU iz Odjeljenja za demokratsku podršku i izbore, koja je analizirala stanje na terenu i razgovarala sa svim relevantnim političkim subjektima.

"Od rezultata njihove misije zavisiće i definitivna odluka da li će EU nadgledati kosovske izbore. U tom slučaju, OEBS će biti zadužen za njihovu organizaciju, a mi isključivo za monitoring", rečeno je "Novostima" u Kancelariji EU na Kosovu.

Konačan izgled glasačkih listića trebalo bi da bude utvrđen na sastanku predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija sa Eštonovom.

Beograd će insistirati da na listiću budu samo nazivi izbornih lista učesnika, bez ikakvih pečata i grbova.

U Centralnoj izbornoj komisiji samoproglašenog Kosova potvrđeno je da će izgled listića biti poznat tek sljedeće sedmice, nakon sastanka u Briselu.

Dačić je ranije rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da na izbornom materijalu budu obilježja samoproglašenog Kosova, jer to narušava statusnu neutralnost, poručivši da u tome Srbi na izborima neće učestvovati.

Savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić rekao je "Novostima" da opstrukcije Prištine u vezi sa listićima dolaze iz straha od jačeg institucionalnog organizovanja i učešća Srba u odlučivanju nakon izbora.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog