Vijesti

Mutabdžija: Kočić ugaoni kamen Republike Srpske

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je Vlada Republike Srpske ove godine intenzivnije uključena u obilježavanje "Kočićevog zbora".

izvor:Srna 

Mutabdžija je rekao novinarima ispred Osnovne škole "Petar Kočić" u Stričićima, na Manjači, gdje prisustvuje obilježavanju 48. Kočićevog zbora, da su predstavnici Vlade Republike Srpske bili prisutni u Beogradu na polaganju vijenaca na grob i spomenik Petru Kočiću, u manastiru Gomionica, sinoć na akademiji u Banjaluci, a danas na centralnoj manifestaciji u Stričićima.

Govoreći o značaju Petra Kočića, Mutabdžija je rekao da je Kočić prevazišao okvire Zmijanja, okvire nekadašnje Bosanske Krajine i seljaka kojima je pričao o borbi, pravdi i slobodi.

"Učešće predstavnika Vlade Srpske u ovom projektu nije bez osnova. To je znak da je Kočić ugaoni kamen Republike Srpske, kao i njegovi nasljednici, kao što su bili Jovan Dučić, Aleksa Šantić i drugi“, naveo je Mutabdžija.

On je rekao da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se u narednom periodu više njeguje kulturna i umjetnička baština Petra Kočića, kao i drugih pisaca i umjetnika koji to zaslužuju.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će 2015. godine biti obilježen 50. Kočićev zbor i da je stav grada Banjaluka da treba obogatiti sadržaj kulturnog dijela manifestacije na Kočićevom zborovanju.

"Treba podijeliti kulturni dio manifestacije i narodnog saborovanja, a posebno treba raditi na tome da Kočićevo ognjište u Stričićima bude mjesto na kome će se svakodnevno realizovati kupturni sadržaju iz Banjaluke“, rekao je Gavranović.

On je podsjetio da su i predstavnici grada Banjaluka u posljednjih nekoliko dana učestvovali u kulturnim manifestacijama obilježavanja 48. Kočićevog zbora u Banjaluci i Beoradu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog