Region

Briselski sastanak o kosovskim izborima

BRISEL - U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine, na kojima će glavna tema biti lokalni izbori izbori na Kosovu i Metohiji, a kako se očekuje, najviše pažnje biće posvećeno nazivu srpske jedinstvene liste Srbija, kojoj se protivi albanska strana.

izvor: Agencije/Frontal

Razgovorima premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika Vlade Kosova Hašima Tačija koji bi trebalo bi da u kabinetu visoke predstavnice Ketrin Ešton počnu popodne, a srpskom pregovaračkom timu, kako se očekuje, pridružiće se i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin izjavio je da predstavnici EU sa kojima je razgovarao o nazivu srpske jedinstvene liste nisu imali prigovor na njen naziv, kao što ima Priština i naglasio da ime liste može da bude promijenjeno samo uz saglasnost Srba sa KiM.
"Razgovarao sam sa predstavnicima EU o nazivu srpske liste i oni su me izvjestili da albanska strana, odnosno privremene institucije u Prištini stvaljaju primjedbe na tu listu, odnosno samo na ime liste. Nisam dobio utisak od predstavnika EU da i oni imaju isto mišljenje", rekao je Vulin.

Vulin, koji je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, podvukao je da ime liste može da bude eventualno promijenjeno samo uz saglasnost Srba sa KiM.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izrazio je uvjerenje da će na današnjem sastanku premijera biti riješeno i pitanje imena jedinstvene "Građanske liste Srbija", koja je prijavljena za lokalne izbore na Kosovu.

Centralna izborna komisija na Kosovu najavila je da neće prihvatiti to ime, a od te liste, iza koje stoji država Srbija, ne može se odustati, rekao je Drecun i naglasio da je najvažnije da Vlada Srbije snažno motiviše Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore 3. novembra, što je i preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština.

Najvažnije je sada smiriti tenzije i motivisati one koji se još dvoume da izađu na izbore, kazao je Drecun i upozorio da će Priština nastojati da oteža djelovanje jedinstvene srpske liste, a olakša njoj naklonjene srpske liste, koje pomaže i finansira.

Evropski funkcioner koji je želio da ostane anoniman rekao je Tanjugu da Vučićev dolazak vide kao nagovještaj da bi ovaj put moglo doći do značajnog napretka u vezi sa pitanjima struje i telekomunikacija, koja su i nakon dvije godine razgovora ostala otvorena.
Portparol visoke predstavnice Maja Kocijančić je novinarima rekla da će, pored pitanja struje i telekomunikacija, na dnevnom redu nedjeljnih razgovora dominantna tema biti priprema za lokalne izbore na Kosovu.
"Važno je da ovi izbori budu dobro organizovani i da se u njih uključe predstavnici svih zajednica", istakla je ona.

Kocijančić je podsjetila da je Ketrin Ešton prekjuče u zvaničnom saopštenju pohvalila obje strane u dijalogu zbog napretka koji je postignut u planiranju izbora.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog