Region

Beograd: Inicijativa za ukidanjem "Vukove diplome"

BEOGRAD- Forum beogradskih gimnazija uputio je pismo ministru prosvjete Srbije Tomislavu Jovanoviću u kojem je zatražio da se ukine "Vukova diploma", koja se dodjeljuje učenicima koji su tokom školovanja bili odlikaši, jer se, kako navode, pretvorila u svoju suprotnost.

 izvor: Agencije/Frontal

"Poznato je da je `Vukova diploma` odavno izgubila na značaju, da se događa hiperprodukcija `vukovaca` i da se učenicima poklanjaju petice samo da bi bili `vukovci`", ističu u Forumu.

Forum beogradskih gimnazija navodi da pretjeranoj proizvodnji "vukovaca" doprinose roditelji učenika, koji vrše pritisak radi popravljanja ocjena, kao i nastavnici, koji na taj način daju lažni osjećaj vrijednosti i lažnu nadu da će takvi učenici biti uspješniji u životu od drugih.

"Kasnije se ispostavlja da su veći broj `vukovaca` sasvim prosečni učenici i neuspešni studenti", dodaju iz Foruma.

Ukidanje "Vukove diplome" bi se, kako navode, doprinijelo stabilizaciji sistema vrijednosti u osnovnim i srednjim školama, pravičnijem ocjenjivanju, boljoj motivaciji svih učenika i boljem radu nastavnika.

Forum beogradskih gimnazija napominje da je afera oko male mature, kada se pojavio pretjeran broj "vukovaca", otkrila niz slabosti obrazovnog sistema u Srbiji, kao i da je, sve što je poslije toga uslijedilo, otkrilo negativni uticaj "Vukove diplome" u školskom sistemu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog