Region

Antić: Diplomatski skandal Jelka Kacina

BEOGRAD- Izjava evropskog izvjestioca za Srbiju Jelka Kacina kojom otvara ustavno pitanje Vojvodine predstavlja nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari Srbije i diplomatski skandal, rekao je savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić.

izvor: Srna/Frontal

"Kacin je povredio suverenitet i ustavno uređenje Republike Srbije. Ustavne promene su iključivo pravo građana Srbije i odgovarajućih državnih institucija", rekao je Antić za "Večernje novosti".

Predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor ocijenio je za "Politiku" da poruka evropskog izvjestioca ne predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Srbije i da za njega Kacinove rečenice nisu problematične.

Pastor je rekao da se o pitanju Vojvodine govorilo ne sa aspekta razbijanja i stvaranja konflikta, nego traženja rješenja za ona pitanja koja svi znaju da su otvorena i nedorečena.

Kacin je rekao za "Danas" da očekuje da će godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije u integracijama biti pozitivniji nego prethodna dva, te dodao da će lokalni kosovski izbori 3. novembra biti "ključan test" za održavanje prve međuvladine konferencije, odnosno zvanični početak pregovora Srbije i EU.

On je naveo da su među važnim uslovima, osim nornalizacije odnosa sa Kosovom, i reforma pravosuđa, kao i da Srbija dobije prve pravosnažne presude u nekom slučaju visoke korupcije.

Kacin je dodao da održavanje parade ponosa u Beogradu nije uslov EU, ali da bi njeno održavanje imalo snažnu podršku u EU, dok bi se zabrana treću godinu zaredom sigurno odrazila na otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, ljudska prava, slobode i policiju.

On je juče na konferenciji pod nazivom "Vojvodina – Izazovi demokratske konsolidacije autonomije", rekao da će Srbija u procesu pregovaranja sa EU morati da riješi brojna pitanja u vezi sa autonomijom Vojvodine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog