Region

CIA 1990. najavila raspad SFRJ i sukobe

VAŠINGTON/BANJALUKA - Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) 18. oktobra 1990. godine sačinila je tajnu informaciju u kojoj su najavljeni definitivni raspad SFR Jugoslavije i krvavi sukobi na njenoj teritoriji, piše "Glas Srpske".

izvor: Tanjug/Frontal

Otcjepljenjem Slovenije i Hrvatske, Jugoslavija će prestati da funkcioniše kao federalna država u roku od godine i vjerovatno će se raspasti u roku od dvije godine - ekonomska reforma neće spriječiti raspad, navedeno je u dokumenu CIA sa kojeg je nedavno skinuta oznaka "poverljivo".

CIA je američku administraciju obavijestila da će Srbija blokirati pokušaj Slovenaca i Hrvata da od Jugoslavije formiraju konfederaciju i da će to, uz rastući nacionalizam, prouzrokovati raspad zemlje.
"Teško da će doći do rata među republikama, ali ozbiljni konflikti među zajednicama će pratiti raspad Jugoslavije i biće nastavljeni i poslije njenog raspada. Nasilje će biti žestoko i dugotrajno", napisali su agenti CIA, navodeći da će "usled srpske represije doći i do vojne pobune Albanaca na Kosovu i da će ih podržati albanska manjina u Crnoj Gori i Makedoniji, što će te republike zbližiti sa Srbijom", prenosi Glas Srpske.

CIA je navela da Bosna i Hecegovina predstavlja najveću prijetnju za prerastanje fundamentalnih etničkih podela u Jugoslaviji između Srba i Hrvata u nasilje velikog obima među zajednicama.
"Etnički miks ove republike - muslimani više od 40 odsto, Srbi 32 odsto i Hrvati 18 odsto ukupnog stanovništva - uvek je bio potencijalno opasan. Izbori u novembru će povećati potencijal za intervenciju Srbije i Hrvatske", napisali su agenti CIA.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da SAD i njeni evropski saveznici mogu malo toga da urade na očuvanju jedinstva Jugoslavije.

CIA će i narednog mjeseca objaviti dokumente o ratu u bivšoj Jugoslaviji, posebno BiH sa kojih je skinuta oznaka "poverljivo".

Pozivajući se na američke medije, sarajevski portal Klix.ba piše da će biti objavljeno 300 novih obavještajnih dokumenata o BiH do kojih je CIA došla tokom perioda 1992-1995. Klinton će ih, kako se navodi, predočiti javnosti 1. oktobra u sjedištu svoje fondacije u Njujorku.

Ovo će, ističe se, biti prvi put da bivši američki predsjednik učestvuje u objavljivanju CIA-inih dokumenata, koji su donedavno bili povjerljivi i do kojih su mogle doći samo određene osobe.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog