Region

Hrvati ne podnose Srbe, Kineze i Rome

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Hrvatskoj, naručeno od strane Centra za mirovne studije iz Zagreba, pokazalo je da Hrvati pokazuju najviše negativnog stava prema Romima, Srbima i Kinezima.

izvor: Novosti/Frontal

Svaki treći Hrvat je izraziti ksenofob, a na listi onih koje odbacuju u najmanjoj su mjeri državljani zemalja Evropske unije.

Loše mišljenje o Srbima ima 38 procenata ispitanika, a gotovo 44 odsto izražava negativne stavove prema Romima. Kada su Srbi u pitanju, analitičari takav stav povezuju sa dugovjekovnom isprepletanom istorijom na ovim prostorima ali reklo bi se da nisu iznenađeni takvim postotkom netrpeljivosti.

S druge strane, nije im jasno odakle negativni stav prema Kinezima i ostalim Azijatima, kojih u Hrvatskoj gotovo da i nema ili su samo vlasnici popularnih restorana i šopova.

Kontradiktornosti ima i u pokazanim rezultatima, kao onaj da gotovo svaki od 800 ispitanih Hrvata u reprezentativnoj anketi koja je sprovedena, nastoji da ostvari utisak da podržava multikulturalizam, ali, eto, nekako istovremeno nikako ne vole Rome, Srbe i Kineze!

Dvije trećine ispitanih smatra da nema problema sa odnosom prema manjinama u Hrvatskoj, da im se moraju omogućiti sva potrebna prava i da oni nikoga posebno ne odbacuju, a kamoli da mrze.

U Centru za mirovne studije upravo tu činjenicu stavljaju u prvi plan, u odnosu na onu ksenofobičnu trećinu. I sociolozi i politički analitičari kažu da je na ovim prostorima gotovo ujednačeno da trećina stanovnika spadaju u kategoriju „ekstrema“ i prema manjinama i prema komšijama, ali da je sreća što je, ipak, daleko više onih koji su tolerantni. A oni koji to nisu, nažalost, su veoma bučni i tvrdi u svojoj ksenofobiji, spremni i za ekscese i sve ostale nasilne metode prema strancima i manjinama. Optužuju strance da su krivi zbog loše situacije u Hrvatskoj, jer uzimaju posao Hrvatima, iako su brojke pokazale da u posljednje vrijeme gotovo niko i ne traži azil u Hrvatskoj.

A kako sve ovo izgleda pretočeno u svakodnevni život?

U Vukovaru u ponedjeljak ujutro se dogodio još jedan incident sa dvojezičnim tablama postavljenim na nekoliko javnih zgrada. Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske kancelarije Hrvatskog društva logoraša, belim sprejem je išarao ćirilični natpis, a latinični ostavio. To što je poslije toga Komšić priveden u policiju nije izbrisalo gorak ukus koji je, još jedanput, ostao Srbima koji žive u Hrvatskoj.

JOŠ JEDNA OSUDA

U Beogradu je koalicija udruženja izbeglica najoštrije osudila nedavno uklanjanje 13 lampiona i cveća sa Koranskog mosta u Karlovcu u Hrvatskoj, gde je 1991. ubijeno 13 rezervista nekadašnje Vojske JNA.

Kako se navodi u saopštenju, tim činom hrvatskih braniteljskih udruženja poslata je poruka da likvidacija ratnih zarobljenika nije zločin.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog