Region

Predsjednik Srbije odlikovao Remzija Klarka

NJUJORK - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je sinoć u Misiji Srbije pri UN u Njujorku izložbu eminentnih srpskih slikara "Tesli u čast" i uručio odlikovanja državljanima SAD koji su dosta učinili na jačanju odnosa dve zemlje.

izvor: Tanjug/Frontal

Nikolić je nekadašnjem američkom tužiocu i borcu za istinu o Srbiji Remziju Klarku uručio Sretenjski orden drugog stepena, dok su bivši kopredsjedavajući Srpskog kokusa u američkom Kongresu Den Barton i Melisa Bin dobili Orden srpske zastave drugog, odnosno trećeg stepena.

Predsjednik Nikolić je na svečanosti, kojoj je prisustvovao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, ambasador u Vašingtonu Vladimir Petrović, doskorašnji predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, predstavnici dijaspore i sveštenstva SPC, poručio da su dobitnici odlikovanja "hrabri, čestiti, iskreni i posvećeni pravdi".
"Neka vas znamenja koja sam vam uručio, uvijek podsjećaju na Srbiju, malu zemlju u Evropi i Balkanu, koja umije da cijeni svoje prijatelje", rekao je srpski lider.

Predsjednik Nikolić je, otvarajući izložbu rekao da je veliki naučnik Nikola Tesla bio i ostao nadahnuće, koliko naučnicima, toliko i umjetnicima."Tesla ponovo i stalno okuplja oko sebe i Srbe i Amerikance", naglasio je predsjednik Srbije.

Jedan od laureata Remzi Klark poručio je u kratkom obraćanju da Srbija ima velike ljude i pozvao Srbe da ostanu prijatelji sa Amerikancima. "Bivša Jugoslavija je bila veoma važan dio svijeta i u njoj sam prvi put bio 1946. godine, a bio sam u Beogradu krajem marta 1999. kada su padale bombe na Srbiju", kazao je Klark.

Bivši kongresmen Den Barton koji je predsjedavao srpskim Kokusom u Kongresu istakao je da je Srbija davni prijatelj Amerike, dodavši da bi volio da su SAD "u nekim prilikama bile bolji prijatelj Srbije".

Kongresmenka srpskog porijekla Melisa Bin rekla je da joj je velika čast što je dobila odlikovanje od predsjednika Srbije. Ona je kazala da je zajedno sa kongresmenom Bartonom vodila srpski Kokus i da su predvodili delegaciju Kongresa koja je bila u posjeti Srbiji.
"Predvodili smo kongresnu delegaciju da bi ih upoznali o istoriji nacije i savezništvu Srbije i Amerike u dva svjetska rata, da bi saznali više o velikom naučniku Nikoli Tesli i generalu Draži Mihajoviću", zaključila je kongresmenka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog