Region

Dosije Bilija Kida iz Leskovca

RTS prenosi priču o dječaku iz Leskovca koji je počinio više od 130 krađa. Slučaj je poznat Centru za socijalni rad, ali pošto je mlađi od 14 godina ne podliježe krivičnom zakonu.

izvor: RTS/Frontal

Prema pisanju ovog medija dječak obija noću, najčešće sam. Njegova meta su najčešće prodavnice mješovitom robom, zanatske radnje, benzinske stanice. Ulazio je kroz razbijeno staklo, uzimao i novac i robu. Samo proteklog vikenda, kada ga je policija zatekla u toku krađe, trinaestogodišnji dječak obio je osam prodavnica.

Boban Zdravković iz Policijske uprave u Leskovcu smatra da postoje osnovi sumnje da je ovaj maloljetnik za posljednje tri godine počinio 136 krivičnih djela teške krađe.

Do starosti od 14 godina, krivično on ne odgovara, iako je višestruki povratnik i iako je njegov dosije sve deblji.

Preduzete mjere u Centru za socijalni rad, koje se odnose prije svega na rad sa roditeljima, do sada nisu dale rezultate. Zbog toga je pokrenut i sudski postupak za lišavanje roditeljskog prava.

Ni smještanje djeteta u prihvatne stanice u Nišu i Vranju nije uspjelo jer je pobjegao oba puta.

Jedino rješenje, uz saglasnost nadležnog ministarstva, je u Programu intenzivnog tretmana Zavoda za vaspitanje djece i omladine u Beogradu.

Pravnik Centra za socijalni rad Leskovac Predrag Momčilović kaže da je taj program namijenjen prestupnicima mlađim od 14 godina. "Što je najvažnije, program je zatvorenog tipa, pa tako maloljetnik ne može samovoljno otići, što nije slučaj sa ostalim zavodima kod nas", ističe Momčilović.

Višestruka pomoć čitavoj porodici je neophodna. Maloljetnik živi u manje od deset kvadrata sa dva brata, sa ocem i majkom koja je pred porođajem. Svi zajedno žive od 10 hiljada dinara socijalne pomoći. Takva situacija ne smije da bude povod za krađe, kaže otac, koji međutim ne prihvata da iza njegovog djeteta stoji toliki broj krivičnih djela.

"To ne radi on, na to ga teraju stariji drugari, kao i ova nemaština", smatra otac dječaka Novica Veselinović.

Najmlađi sin Veselinovića ide u školu, za razliku od maloljetnog prestupnika koji od prošle godine više ne ide.

Pedagoški asistent Saša Kadrić objašnjava da je maloljetnik završio četiri razreda osnovne škole. "U peti razred skoro da nije ni dolazio, ali nije bio problematičan, već miran", dodaje Kadrić.

Sada je najvažnije skloniti ga sa ulice i pomoći, a ne obilježiti porodicu i dječaka. Ipak, ovaj izolovani slučaj može da bude povod za ramišljanje o tome da se starosna granica za krivičnu odgovornost spusti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog