Region

Beograd: Popodne odluka o održavanju parade ponosa

Vicepremijer i šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Aleksandar Vučić zakazao za petak u 16 časova sjednicu tog tijela na kojoj će biti odlučeno da li će u subotu biti Parade ponosa. Organizatori kažu da je sve spremno za Paradu ponosa.

izvor: RTS/Frontal

Odluka o tome da li će u subotu biti održana Parada ponosa biće donijeta u petak na sjednici Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, koju je za 16 časova zakazao šef tog tijela i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

List Blic je objavio da će na sjednicu biti pozvani šefovi svih bezbjednosnih službi i drugih relevantnih institucija, poput policije i tužilaštva.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da će odluka o održavanju Parade, zakazane za subotu, biti usvojena najkasnije 24 sata prije skupa.

Istovremeno, organizatori kažu da je sve spremno za Paradu ponosa, ali je i dalje neizvjesno da li će biti povorke, jer se bezbjednosna procjena i dalje čeka.

"Sve je pripremljeno, dogovorili smo sa policijom sve detalje i vraćamo se na dio o političkoj volji, opet se može odlučiti da tu nešto nije u redu i mi nećemo vidjeti na osnovu čega to nije u redu, ali na osnovu indicija mi vjerujemo da će parade biti", kaže Goran Miletić iz organizacionog odbora Parade.

I pored prethodnih zabrana i atmosfere u kojoj se priprema šetnja, organizatori ove godine vide neke pomake. Nedjelja ponosa, kažu, protiče mirnije nego ranijih godina.

Boban Stojanović iz organizacionog odbora Parade kaže da je ove godine izostala organizovana kampanja.

"Vidjeli smo naljepnice i oglašavanje Dveri, ali u odnosu na ranije godine, antikampanje, ove godine je to minimalno", kaže Stojanović.

Srpska pravoslavna crkva, kao i prethodnih godina, protivi se Paradi. Patrijarh Irinej poručio je da je SPC protiv održavanja Parade ponosa i dodao da Crkva i država moraju da urade nešto radi podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda.

Protivnici Parade 28. septembra prijavili su najmanje 8 skupova, među kojima je i protest ispred Vlade, koji organizuje pokret Dveri. Prije toga, u petak, Dveri će, zajedno s gostima iz Svjetskog pokreta porodica, organizovati porodičnu šetnju u Beogradu.

Sindikat srpske policije traži od državnog vrha zaštitu za sve policajce koji će u subotu obezbjeđivati paradu, kao i za učesnike skupa. U pismu Sindikata traži se i da budu kažnjeni svi koji napadnu njih ili učesnike šetnje.

Time će se svakako baviti 15 sudija za prekršaje, koji bi trebalo da dežuraju u subotu. Biće angažovana i stalno dežurna služba u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog