Anketa

Rezultati ankete - 60 odsto smatra da će im djeca živjeti daleko od BiH

Priče o krizi, nezaposlenosti, kriminalu, korupciji, lošoj ekonomskoj situaciji se u ovoj zemlji prenose s koljena na koljeno. To su stavke koje u svim anketama imaju najnegativnije rezultate u ovom dijelu Evrope. Tako je već 20 godina.

Autor: Frontal (b.mihajlovic@frontal.ba)

U tih 20 godina djeca su se školovala, postala odrasli ljudi i izašli na tržište rada. Kompletna jedna generacija stasala je u želji da će jednog dana biti bolje, jer su im tako govorili stariji, mediji, političari…

Paralelno s tim procesom svijet se razvijao, pa se stanje u BiH čini još gorim. Rijetkim putovanjima, a više putem interneta koji je doživio ekspanziiju upravo u ovih 20 godina, građani se sve više uvjeravaju da to što je BiH “lijepa zemlja puna prirodih bogatstava” jedino služi još političarima da prevedu na “zemlja ogromnih potencijala koji stoje na raposlaganju stranim investitorima”. I to ponavljaju svake put kada im se ukaže prilika kao da im je tek prvi mandat.

U tih 20 godina brojna istraživanja su ukazivala da preko 80 odsto grđana razumije razloge zašto mladi žele da odu iz Bosne i Hercegovine, a da preko 50 odsto mladih želi da napusti Bosnu i Hercegovinu.

Neki su otišli, a neki su ostali - zasnovali svoje porodice i pokušavaju da opstanu u zemlji u kojoj ni to što ste vrhunski stručnjak u oblasti koja je bitna za ovu zemlju ne znači da možete da zaradite za prosječnu potrošačku korpu. Ni pola od toga.

Iz tog razloga mi na Frontalu smo u prošloj anketi pitali naše posjetioce gdje vide budućnost svoje djece. Od 360 učesnika u anketi 60 odsto smatra da će im djeca živjeti daleko od Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Rezultati ankete:

 


Očigledno je da se i želja da se ode sa ovih prostora takođe prenosi sa koljena na koljeno.

Nova anketa

Prema određenim istraživanjima ¾ građana Bosne i Hercegovine podržava pristup ove zemlje Evropskoj uniji. Prvog oktobra u Briselu je sastanak vladajuće koalicije na nivou BiH sa predstavnicima EU i to je istovremeno kranji rok da se dođe do rješenja u implementaciji presude “Sejdić-Finci” u ustavno-pravni sistem ove zemlje - što je uslov za napredak na evropskom putu.

Zbog toga u novoj anketi vas pitamo: Očekujete li da će se od 1. oktobra BiH pokrenuti sa mrtve tačke na putu ka EU?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog