Region

Beograd bez parade ponosa

BEOGRAD - U Beogradu sutra neće biti "parade ponosa", odlučio je Biro za koordinaciju službi bezbjednosti.

izvor: Srna 

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ova odluka donesena iz bezbjednosnih razloga, te da je odlučeno da nijedan skup sutra ne bude održan.

On je rekao da niko nije kapitulirao pred huliganima, ali da bezbjednosne procjene govore da može doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira ako bude održana "parada ponosa".

Dačić je gostujući na RTS-u naveo da će biti negativnog reagovanja na ovu odluku Biroa, ali da niko ne treba da dovodi u pitanje političko opredjeljenje Srbije i to da li se poštuju Ustavom zagarantovana prava, te da su bezbjednosni razlozi jedino ograničenje.

On je dodao da ima dosta onih koji smatraju da bi iz političkih razloga za Srbiju bilo dobro da je u ovom trenutku održana gej parada i takva slika poslata, ali da se postavlja pitanje šta ako ta slika bude drugačija.

Ambasada SAD u Beogradu "veoma je razočarana"

Ambasada SAD u Beogradu "veoma je razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže "paradu ponosa", koja je trebalo da bude održana sutra.

U saopštenju proslijeđenom Tanjugu, Ambasada SAD osuđuje "antidemokratske prijetnje nasiljem" protiv učesnika gej parade i naglašava da "nasilje i prijetnje nemaju mjesta u demokratskom diskursu".

Biro za koordinaciju službi bezbjednosti odlučio je večeras da gej parada ne bude održana iz bezbjednosnih razloga.

Policijski sindikat Srbije podržao je ovu odluku, jer da se, kako kažu, parada održala, prema bezbjednosnim procjenama, nastala bi velika materijalna šteta i bio bi povrijeđen veliki broj ljudi, među kojima najviše policajaca.

Sindikat napominje da od 6.230 policajaca predviđenih da obezbjeđuje gej paradu u Beogradu, samo polovina ima opremu neophodnu za razbijanje protesta i ličnu zaštitu, dok ostali policajci nisu dobili ni osnovne stvari, kao što su šljemovi ili štitnici.

"To je možda i jedan od glavnih razloga za donošenje odluke o zabrani 'Parade ponosa', jer država nema eFikasan mehanizam da u tako rizičnim situacijama zaštiti građane i njihovu imovinu", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Pokret "Dveri" pozdravio je odluku Biroa i ocijenio da je "sprečavanje gej parade prvi korak u odbrani porodičnih vrednosti". Oni su ponovili da bi, po uzoru na rusko zakonodavstvo, trebalo usvojiti zakon o zabrani propagande homoseksualizma.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog