Vijesti

Centar za radioterapiju Banjaluka: Predstavljen treći linearni akcelerator

Svečano je danas pušten u rad uređaj za sprovođenje zračne terapije - linearni akcelerator, koji ima ugrađenu RapidArc tehnologiju. Ovo je treći uređaj kojim je opremljen Centar za radioterapiju u Banjaluci i koji će pomjeriti granice liječenja onkoloških bolesnika primjenom najsavremenijih tehnologija.

izvor: Frontal

Ovim se Centar u Banjaluci svrstava u evropski i svjetski vrh i nastavlja da bude lider u regionu.

Zahvaljujući trećem linearnom akceleratoru, započinje se sa primjenom RapidArc tehnologije. RapidArc tehnologija omogućava kontinuiranu isporuku maksimalne doze zračenja na tumor u najkraćem periodu uz maksimalnu zaštitu zdravog tkiva. Čitav proces liječenja je kontrolisan kompleksnim računarskim sistemima, te je mogućnost greške svedena na minimum.

Centar za radioterapiju Banjaluka je napravljen po modelu javno – privatnog partnerstva i jedini je takve vrste u Republici Srpskoj, lociran u okviru Kliničkog centra Banjaluka. Centar pruža usluge zračne terapije za sve stanovnike Republike Srpske, osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i sve druge onkološke bolesnike iz regiona.

Pacijenti se upućuju u Centar za radioterapiju u Banjaluci na osnovu jedinstvenog mišljenja onkoloških konzilijuma u Kliničkim centrima i opštim bolnicama. Troškove liječenja u Centru snosi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za sve osiguranike Fonda, što znači da pacijent sa uredno ovjerenom zdravstvenom knjižicom ne plaća svojim novcem zračnu terapiju. Ovo se odnosi i na liječenje RapidArc tehnologijom.

Investicija u treći linearni akcelerator i svu ostalu prateću opremu i radove iznosi 8 miliona KM. Ovo je direktno strano ulaganje u zdravstvo Republike Srpske i rezultat je dugoročne poslovne saradnje Kompanije Euromedic International iz Amsterdama i Vlade Republike Srpske. Nabavkom trećeg linearnog akceleratora, investicija u radioterapiju Republike Srpske se povećava na blizu 40 miliona KM u posljednje četiri godine što je čini najvećim pojedinačnim direktnim stranim ulaganjem u zdravstvo Republike Srpske.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog