Vijesti

Iz masovne grobnice Tomašica ekshumirani posmrtni ostaci 108 žrtava

SARAJEVO - Iz masovne grobnice otkrivene u rudniku Tomašica, na području Prijedora, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 108 osoba, od kojih su kompletni posmrtni ostaci 61 žrtve te 47 nekompletnih posmrtnih ostataka.

izvor: Nezavisne

Portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je danas Feni da je riječ o najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj na području Prijedora u posljednjih deset godina.

Prema infromcijama Instituta za nestale osobe BiH u ovoj masovnoj grobnici nalaze se posmrtni ostaci civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

- Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na dubini od oko deset metara. Radi se o velikom lokalitetu površine oko 3.000 metara kvadratnih - kazala je Čengić.

Po njenim riječima, za potrebe ekshumacije angažovana su dva bagera jer se pretraživanje vrši mašinski. Rad jednog bagera finansiraju članovi porodice nestalih sa područja Prijedora i na taj način pomažu proces traženja nestalih osoba.

- Međunarodna komisija za nestale osobe angažirala je kompletan tim antroploga koji intenzivno, zajedno s istražiteljima, pretražuju unutrašnjost grobnice. Među do sada pronađenim žrtvama u masovnoj grobnici Tomašica dvije su ženskoga spola. Primarna masovna grobnica Tomašica izmještena je, s ciljem da se žrtve nikad ne pronađu, na lokliatet Jakarina Kosa iz koje su 2001. eksumirane 373 žrtve - kazala je Čengić.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

- Na području Prijedora pronađen je najveći broj masovnih grobnica u našoj zemlji. Od ukupno 445 do sada pronađenih grobnica na području Prijedora 97 je masovnih - navodi Čengić.

Ekshumacijom, koja će biti nastavljena i u narednom periodu, po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog