Vijesti

Inckov izvještaj SB UN - Politička blokada u BiH nastavljena

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH obavijestio je UN da je politička blokada u BiH nastavljena, što je kao posljedicu imalo da zemlja nije išla ukorak sa susjednim državama i da nije načinila neophodne promjene.

izvor: Srna 

U izvještaju generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojem je predočio situaciju u vezi sa provođenjem mira u BiH u periodu od 20. aprila do 21. oktobra, Incko je ukazao na probleme u vezi sa vladavinom prava u BiH, uključujući i političke napade na pravosudne institucije BiH, te činjenicu da domaće vlasti ne provode odluke Ustavnog suda BiH.

On je naveo da se jedna od tih odluka odnosi na izborni sistem u Mostaru, gdje građani još nemaju mogućnost da glasaju na lokalnim izborima i to više od godinu dana nakon što su ti izbori održani u BiH.

Visoki predstavnik pozvao je stranke u Mostaru da sarađuju kako bi pronašle kompromisno rješenje kojim bi bilo obezbijeđeno provođenje odluke Ustavnog suda, pripremljeno održavanje lokalnih izbora i omogućeno da grad nastavi da se razvija, u interesu svih njegovih građana.

"Prema još jednoj neprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH, potrebno je donijeti jednostavne amandmane na Izborni zakon u vezi sa nazivima naseljenih mjesta, ukoliko želimo da naredne godine budu održani opšti izbori, te je stoga usvajanje ovih amandmana krajnje hitno", naveo je Incko.

On je izrazio zabrinutost zbog činjenice da izabrani zvaničnici i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke Mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet BiH.

Incko je ocijenio da su te izjave kontraproduktivne i da doprinose političkoj nestabilnosti u BiH.

Kao pozitivan primjer one je naveo da su vlasti BiH provele prilično zakašnjeli popis stanovništva i domaćinstava, koji će dati korisne podatke za ekonomsko i socijalno planiranje.

Visoki predstavnik će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN u utorak, 12. novembra.

Izvještaj visokog predstavnika generalnom sekretaru UN, koji je proslijeđen članicama Savjeta bezbjednosti, dostupan je na internet stranici OHR-a.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog