BiH

Inspekcija FVO u januaru ispituje domaće milijeko

Inspekcija Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina, u periodu 20. januar - 02. februar 2014. godine, posjetiće Bosnu i Hercegovinu kako bi utvrdila da li je BiH ispunila uslove za uvrštavanje na listu zemalja iz kojih je moguć izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

izvor: Frontal

Kada je riječ o Republici Srpskoj 88 farmi steklo je preduslov za proizvodnju mlijeka za EU tržište.

„Kako bi BiH ispunila uslove nedavno je potpisan Protokol o uspostavljanju komandnog lanca kojim se zadovaljavaju uslovi za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka porijeklom iz BiH u EU obuhvaćenih Aneksom 1  Uredbe 605/2010. Ubrzane su  aktivnosti na usaglašavanju izmjena i dopuna Zakona o Veterinarstvu i Zakona o Hrani koji  predstavljaju  prioritet, na način  da se izmjenama i dopunama  zakona,  postigne  minimum uslova koje zahjteva zakonodavstvo EU, sa posebnim naglaskom na definisanju nadležnosti i  definisanju komandnog lanca”, saopšteno je iz ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Urađeni su planovi službenih kontrola hrane za životinje i namirnica animalnog porijekla i obrasci za određivanje frekvencije službenih kontrola, na osnovu procjene rizika u objektima za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ističe se i da će u cilju što kvalitetnije pripreme za dolazak FVO inspekcije resorno ministarstvo, zajedno sa Upravom za veterinu Republike Srbije, uz prisustvo predstavnika Kancelarije za veterinarstvo BiH i Federalnog Ministarstva poljoprivrede, organizovati zajedničku  radionicu, u periodu 12.- 14. decembar 2013. godine, na kojoj će, osim predavanja za sve farmere, čiji su objekti kandidovani za izvoz i predstavnike veterinarskih organizacija koje vrše veterinarski nadzor na pomenutim farmama, biti riječi i o službenim kontrolama farmi muznih goveda, sabirnim centrima za sirovo mlijeko, sledljivosti EU mlijeka od farme do finalnog proizvoda, itd.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog