Ex-Yu spomenar

Nova godina kuca na vratima (VIDEO)

Početak refrena pjesme Nervoznog poštara i nakon skoro 30 godina je neizostavan detalj kafanskih dočeka Novih godina širom bivše Jugoslavije. Na način jako sličan današnjem trendu u narodnoj muzici, ova sarajevska grupa pjevala je i o ženidbi, drvosječama, cirkusu Kolorado, Jugi…

autor: Frontal

 

Priča o ovoj gupi počinje 1985. godine kada je Fadil Šabović ljekar po struci i gitarista u slobodno vrijeme prilikom intervencije u ambulanti u Busovači  pijanom pacijentu šio ranu koju je zadobio u tuči u lokalnoj kafani. Dok su ga šili pijanac je na sav glas pjevao narodne pjesme.

“Tada mi je sinula ideja da ljudima treba žešći narodnjak”, ispričao je Šabović Anti Batinoviću,  novinaru zagrebačkog Starta.

 

Ideju je realizovao tako što je u gupu pozvao folk pjevača Rustema Nezirovića - Ruleta i jednog od najpoznatijih tadašnjih sarajevskih hejvimetalaca, Nikolu Nidžu Mitrovića i rekao da trebaju svirati svaki na svoj način: Rule treba pjevati folk, a Nidžo svirati hard-rok.

Da je eksperimet uspio dokaz je tiraž nekoliko predratnih albuma.

Rok k`o Fol

Nervozni poštar je jednim dijelom polazna tačka trenda u muzici ovih prostora da narodnjake prati čvršći, rok zvuk. Nakon raspada Jugosalvije plejada turbo-folkera iz devedestih u Srbiji, a i jedan od najpopulranijih hrvatskih pjevača, Marko Perković Tompson, zvukom asociraju na folk-rok Nervoznog poštara.

U slučaju da danas poslušate koncert nekih od najvećih zvijezda ovih prostora poput Lepe Brene, Cece i drugih, do početka vokalnog dijela pjesme imate osjećaj da se ne radi o narodnjačkom spektaklu.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog