Vijesti

Reforma Ustava FBiH kasniće godinu dana?

SARAJEVO - Reforma Ustava Federacije BiH, u koju je američka Ambasada u BiH uložila mnogo napora, kasniće cijelu godinu, jer će zbog aktuelne situacije u Federaciji morati da sačeka opšte izbore u oktobru i formiranje nove vlasti, ocijenio je član grupe ustavnih eksperata iz FBiH Vehid Šehić.

izvor: Srna

Ovu grupu formirala je Ambasada SAD s ciljem da pronađe optimalna rješenja za racionalizaciju glomazne administracije u tom entitetu.

"Sada će se zbog kampanje za izbore zauzimati pozicije, a manje voditi računa o reformi Federacije. Moraćemo sačekati izbore, ali mislim da su i politički akteri svjesni neminovnosti reforme Ustava FBiH. Takve poruke stižu i iz Berlina, Brisela i Vašingtona", rekao je Šehić za "Nezavisne novine".

On je naglasio da ključni problem mogu izazvati opstrukcija i blokiranje cijelog procesa od političkih faktora koji budu uvidjeli da gube pozicije.

"Reforma neće propasti, ali nama je vrijeme jako bitan faktor. Prijedlog nacrta novog ustava je u parlamentarnoj proceduri i on će biti obaveza onih koji tada budu u Parlamentu, da nastave taj proces", istakao je Šehić, ukazujući na neminovnost reforme Federacije, "koja je daleko nefunkcionalnija od Republike Srpske".

Predsjednik Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mahmut Alagić /SDP/ rekao je da je situacija zakomplikovana ostavkom Fehima Škaljića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, koji je imao obavezu da zakaže tematsku sjednicu Parlamenta o reformi Ustava FBiH.

Iz Ambasade SAD "Nezavisnim" su rekli da trenutna situacija u FBiH "dodatno potvrđuje ono što svi već dobro znaju - da je Ustav Federacije očajnički potrebno mijenjati".

Navode i da 2014. izborna godina ne treba da bude izgovor, već razlog da političke stranke i lideri ostave po strani uskostranačke interese i pokažu da su spremni i sposobni pozabaviti se problemima koji su značajni za građane.

Ekspertska grupa je početkom oktobra prošle godine svojih 88 ranijih preporuka pretočila u nacrt novog ustava FBiH i proslijedila ga Ustavnoj komisiji, a prijedloge su dostavile i mnoge političke stranke.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog