Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Dan borbe protiv tuberkuloze (TB) u svijetu se obilježava 24. marta, u čast otkrića Kohovog bacila, uzročnika tuberkuloze.

izvor: Frontal

Iako je od otkrića Kohovog bacila prošlo više od 120 godina, i pored značajnog napretka u dijagnostici i liječenju tuberkuloze ova zarazna bolest još uvijek je aktuelan globalni zdravstveni problem i najčešće se javlja u obliku tuberkuloze pluća.

U okviru ovogodišnje kampanje Partnerstva „Zaustavimo TB” (STOP TB Partnership) posvećene Svjetskom danu borbe protiv tuberkuloze navodi se da svake godine u svijetu od tuberkuloze oboli devet miliona ljudi, a tri miliona ne dobije potrebnu njegu.

Zbog toga je moto ove kampanje otkrivanje, liječenje i njega oboljelih od tuberkuloze koji nisu obuhvaćeni programom tuberkuloze zbog stigme, nedostupnosti usluga sistema zdravstva, nedovoljno razvijene javne svijesti o tuberkulozi i drugih razloga.

Prema podacima objavljenim u posljednjem Godišnjem izvještaju o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije, u 2012. godini u Bosni i Hercegovini je bilo registrovano 1420 oboljelih od tuberkuloze, među kojima 119 ponovo oboljelih od tuberkuloze (recidiva).

U izvještajnoj godini broj novooboljelih na 100.000 stanovnika bio je 49, dok je prevalenca iznosila 79. Takođe, laboratorijski je potvrđeno sedam slučajeva oboljelih od tuberkuloze otporne na više lijekova (Multidrug-resistant tuberculosis - MDR-TB), koja predstavlja sve veći problem za kontrolu tuberkuloze u mnogim zemljama.

Poboljšanju kapaciteta za prevenciju, dijagnostiku i liječenje tuberkuloze, značajno doprinosi i podrška programima za borbu/kontrolu tuberkuloze u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH obezbijeđena kroz grantove Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije čiji je Bosna i Hercegovina korisnik od 2006. godine.

U narednom periodu, u cilju bolje kontrole TB intenzivnije će se sprovoditi aktivnosti na unapređenju pojedinih komponenti programa tuberkuloze: prevencije širenja tuberkuloze kroz aktivno traganje za oboljelim od tuberkuloze među rizičnim i teško dostupnim populacijskim grupama, u saradnji sa organizacijama iz nevladinog sektora, kontrole infekcije u zdravstvenim ustanovama, nabavke i upravljanja TB lijekovima, te prijavljivanja i evidencije oboljelih od tuberkuloze.

Svjetska zdravstvena organizacija priprema sveobuhvatni strateški okvir za prevenciju, njegu oboljelih i kontrolu tuberkuloze koji će imati tri glavna stuba: integrisana i prema pacijentu orijentisana prevencija oboljenja i njega; izrada opštih dokumenata i organizacija sistema koji pružaju podršku oboljelim od tuberkuloze i unapređenje istraživanja i inovacija na polju tretmana tuberkuloze.

Ovaj dokumenat će predvidjeti rješenja koja će unaprijediti sadašnje stanje u oblasti TB odnosno doprinijeti smanjenje incidence i prevalence, sa stanovišta jednakosti i pravičnosti, dostupnosti i pristupačnosti usluga iz TB programa koje se pružaju stanovništvu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta BiH će nastaviti koordinisano raditi na pitanjima unapređenja kontrole tuberkuloze u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog