Zanimljivosti

10 stvari koje treba da znate prije nego što uđete u emocionalnu aferu

Brakovi su kao živa bića. Oni zahtijevaju kontinuirano njegovanje kako bi se razvili. Kada lažete vi sipate otrov na korijen vašeg braka.

izvor: huffingtonpost.co.uk

1. Emotivne afere se dešavaju kada formirate emocionalnu vezu sa nekim izvan vašeg primarnog odnosa. Često počinju postepeno i nevino.

2. Emotivne afere ne moraju uključivati seks, a mogu se desiti i preko interneta između dvoje ljudi koji se nikada nisu sreli. Efekti ovog odnosa mogu biti podjednako pogubni za brak kao i seksualni čin, ponekad čak i više. 

3. Ako jedan partner dobija svoje emotivne potrebe izvan braka, on ne osjeća potrebu da se poveže sa svojim primarnim partnerom. Ovo stvara emocionalnu distancu. Ako se vaš partner osjeća ugroženim zbog vašeg odnosa, onda je taj odnos problem. 

4. Brakovi su kao živa bića. Oni zahtijevaju kontinuirano njegovanje kako bi se razvili. Kada lažete vi sipate otrov na korijen vašeg braka.

5. Emotivni odnosi su veća prijetnja vašoj primarnoj vezi nego seksualno odnosi. Često duže traju, a osjećaj da ste našli “srodnu dušu” koja vas zaista razumije, eskalira fantazije o vašem srećnom zajedničkom životu.  

6. Emocionalna povezanost sa drugim partnerom se najčešće javlja u kontekstu neriješenih ličnih odnosa i potreba. Zbog toga pojedinac ima manji osjećaj krivice. Bez motivacije od strane oba partnera, emotivni odnosi mogu dovesti do razvoda braka.

7. Ako je emocionalna afera potekla od problema u braku, a želite da vam veza opstane, onda vam je potrebna pomoć terapeuta za parove. Međutim, ako želite da ovo savjetovanje bude uspješno, emocionalna afera mora prvo da završi. Prijateljstvo sa tom osobom nije moguće.

8. Terapeuti objašnjavaju da postoji pet različitih faza emotivne problematične afere: 1) početak, 2) sumnja i negacija, 3) impulsivne reakcije, 4) izbori i zastoji, 5) rješavanje. Klijenti mogu da uđu u terapiju u bilo kom trenutku, a postoje različite terapijske intervencije  za svaku fazu.

9. Ako je emocionalna afera potekla od ličnih problema, osjećaja neadekvatnosti, nedostatka samopoštovanja, ili ako se slično desilo kod vaših roditelja, taj problem morate riješiti sa terapeutom. Istovremeno se uključite u bračno savjetovanje.

10. Najveća prepreka za čuvanje braka je ponovno sticanje povjerenja. Otrkivanje afere može biti osnova za nagli prekid braka.  Brakovi u kojima se desi afera se u 50% slučajeva završe razvodom. Osim ako je savjetovanje uspješno, emotivna afera može postati razlog za kažnjavanje partnera.  Međutim, istraživanja pokazuju da emotivni ili seksualni odnosi mogu biti katalizator za promjene, tj za jačanje bračnog odnosa.  

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog