Dom i vrt

Bašta za uživanje

Bašta je sve manje samo ukras pred kućom kraj kojeg se prođe uz kratko divljenje i nekoliko izjava o novom cvijeću ili pupoljcima.

izvor: Nezavisne

U posljednje vrijeme ona postaje kao naša dnevna soba, a mnogi gradovi biraju najljepše uređene bašte i nagrađuju ih za inovativnost i trud.

U baštama nam je često i mala kuhinja, služimo u njoj ručkove i večere, a uz roštilj se okupljaju porodica i prijatelji.

Uz sve to, bašta postaje i mjesto za izraz kreativnosti pa sve više ljudi želi da stvori specijalni vrt za pamćenje. Kako bi bašta bila što ljepša, a opet drugačija nego do sada, donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja kako možete da uredite taj zeleni prostor uživanja.

PUSTINJSKI KUTAK: Sukulenti i kaktusi su uvijek imali vjerne pristalice, pa ukoliko želite da stvorite dio pustinjske atmosfere, u bašti zasadite ove biljke u neku kamenu žardinjeru i uz malo njege one će da unesu egzotični dašak u vaš život. Prije su se sukulenti držali u zatvorenim prostorima, ali sada se bez imalo straha mogu presaditi u kamenjare, između terasa ili u posude.

RETRO: Namještaj iz podruma ili vikendica dovoljno je obojiti i osvježiti nekim dodacima, te premjestiti u baštu, gdje će postati divan detalj. Napunite stari kredenac saksijama i raznolikim biljem i postavite ga u dio bašte. Poigrajte se njegovim izgledom, te ćete tako vratiti dio prošlih vremena.

VESELO: Napravite originalne saksije, neka budu raznih boja i oblika. Priuštite sebi pravo likovno uživanje, pa tako limenke od hrane možete ofarbati i oslikati cvjetićima, tačkicama ili nekim drugim motivima.

Takve saksije možete kačiti za oluke, stavljati ih na prozore sa spoljne strane ili napraviti poseban dio u bašti samo za njih. Baštu možete razveseliti i postavljanjem kućica za ptice, a klupe i stolice ofrabati u crveno ili neku boju koju volite, kao i kapiju na bašti.

UDOBNO: Sve češće se u dizajnu enterijera i eksterijera može primijetiti trend da se sofa ili fotelja smještaju u bašte ili na terase, a žardinjere i klupe nalaze mjesto u dnevnim sobama. Ne morate kupovati novu fotelju, već ukoliko imate staru, presvucite je dezenom koji vam odgovara i postavite je u baštu, te ćete tako dobiti udoban kutak u kojem možete čitati, ispijati kafu ili ćaskati sa komšijama.

RECIKLAŽA: Da li imate stare gume koje ne koristite? Ukoliko imate, onda ih možete staviti u bašte, ofarbati i od njih napraviti saksije, te zasaditi cvijeće, ili u njih ubacite jastučiće i improvizujte mjesta za sjedenje. Takođe, ukoliko imate veću baštu, u nju možete staviti staru kadu ili umivaonik, pa ih iskoristiti za osvježenje ili napraviti od njih neku vrstu saksija.

JESTIVO: Za one koji imaju uslove, u baštama ne mora da bude samo cvijeće, već i začinsko bilje, a takođe posadite voće i povrće i uživajte u plodovima.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog