Tehnologija

Kako su na početku izgledali Apple, Nokia, IBM...

Pogledajte prvobitne logoe najvećih svjetskih IT kompanija i kako oni izgledaju danas.

izvor: mondo.rs

Na The Next Web portalu naišli smo na tekst o starim logotipima poznatih IT kompanija i došli na ideju da uporedimo kako su oni izgledali u vrijeme nastanka tih firmi ili čak ranije, i danas, kada u mislima odmah pri pomenu tih kompanija imamo i vizuelni podsjetnik na ove IT divove.

Sa lijeve strane slike je stari, a sa desne novi logo svake od kompanija.

Apple


Prvi Apple logo iz 1976. godine prezentuje Isaka Njutna i njegovu filozofsku ideju o puovanju misli. Moderni Apple logo nije uvijek bio jednobojan i prošao je nekoliko kolorističkif faza, pa je u jednoj bio obojen i duginim bojama. Pogledajte na linku.

IBM


IBM je 1888. bio poznat pod imenom "International Time Recording Company" i proizvodio je vage, mašine za sječenje mesa i druge "nekompjuterske" proizvode i iz tog perioda je i ovaj logo. Tek 1924. godine kompanija je preimenovana u danas poznatu "International Business Machines".

Canon


Canon je 1934. godine nastao po imenom Kwanon u "Precision Optical Instruments Laboratory" kompaniji, a osnovala su ga dva japanska korisnika, koji su konstruisali prvu Kwanon kameru.

Microsoft


Disko era, takav i logo - Microsoft je na početku, ali prije prvog zvaničnog logotipa, koji je prezentovan 1982. godine, imao ovakav logo, koji je simbolizovao orijentaciju kompanije na mikroprocesore i softver. Prvo ime Microsofta bilo je Micro-Soft. Moderni logo s desne strane nastao je 2012. godine.

Motorola


Tokom 1930. godine kompanija "Galvin Manufacturing Corporation" predstavila je vrlo popularni automobilski radio sa Motorola potpisom. Ime je izvedeno od riječi "motor" i "ola", a logo sa desne strane predstavljen je 2012. godine kada je Motorola još bila u vlasništvu Googla. Ova kompanija sada se nalazi u Lenovo vlasništvu, koji ju je otkupio od Googla ove godine.

Nokia


Tužno je ili možda, ipak nije, što se preskače čitava jedna era u kojoj je Nokia bila najprepoznatljivija, ali tako je danas. Microsoft je kupio Nokiju za 7.2 milijarde dolara i Nokia logo je otišao u istoriju. Nokia se sada zove Microsoft Mobile. Prvi logo koji vidite na slici simboliše jedan od "ranih" poslova kompanije, kada je ona nosila ime po jednom finskom gradiću.

 

Komentari
Blog