Region

Toni Bler novi savjetnik Vlade Srbije na putu u EU?

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler razgovarao je u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o mogućnostima da postane savjetnik srpske vlade za evropske integracije.

Bivši britanski premijer, koji je osnovao organizaciju „Toni Bler i saradnici”, koja se bavi lobiranjem, sletio je na Aerodrom „Nikola Tesla”. Bler je sletio privatnim avionom iz Rumunije oko 15 časova i odmah poslije razgovora sa Vučićem otputovao iz Beograda.
 
Iz kabineta predsjednika vlade je saopšteno da se Vučić sastao sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom, a da je tema razgovora bio proces pridruživanja Evropskoj uniji.
 
„Premijer Vučić predstavio je političke i ekonomske reforme koje srpska vlada planira da sprovede u narednom periodu i zatražio od gospodina Blera da svojim vezama i ugledom pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji“, kaže se u saopštenju sa sastanka.
 
Bivši britanski premijer je, poručuju iz vlade, izrazio zadovoljstvo zbog napretka Srbije i pružio jaku podršku procesu evropskih integracija i namjerama Beograda da sprovede sve neophodne reforme, prihvativši da u tom procesu pomogne srpskoj vladi.
 
Bler, koji je bio jedan od najvatrenijih zagovornika bombardovanja Srbije, angažovan je kao savjetnik albanske vlade u naporima da postane članica EU. U albanskoj javnosti se špekulisalo da je bivši britanski premijer uzeo milione funti za savjetovanje, ali je albanski premijer Edi Rama u oktobru prošle godine, kako prenosi agencija AP, izjavio da će Toni Bler „lično, u potpunosti i dobrovoljno savjetovati albansku vladu u procesu priključenja 28-članoj EU i pomoći joj svojim izuzetnim iskustvom i političkom genijalnošću” jer je pred vladom veliki izazov da taj posao privede kraju.
 
Bivši premijer Velike Britanije otvorio je Agenciju za pružanje savjetničkih usluga vladama poslije odlaska iz Dauning strita 2007. godine, a priključili su mu se i Džonatan Pauel, bivši šef njegovog kabineta, i Alister Kembel, bivši direktor za komunikacije.
 
Prema pisanju „Sandej telegrafa”, sa Albanijom je prvi put pregovarano u februaru prošle godine, kada je Kembel otputovao u Tiranu da bi promovisao svoje dnevnike. Vijest o angažovanju Tonija Blera i njegovog tima objavljena je prošle nedjelje nakon sastanka bivšeg premijera Velike Britanije i Edija Rame, bivšeg gradonačelnika Tirane.
 
„Izvanredan sastanak sa Tonijem Blerom. Dogovorili smo se da će poslije 23. juna on i njegov tim raditi sa nama u cilju uspješnog upravljanja. Fantastično!”, napisao je Rama na „Tviteru” u maju 2013.
 
„Biće mi drago da vam pomognem, veoma me zanima vaša država”, rekao je Toni Bler u video-snimku koji je objavila Socijalistička partija.
 
Otkako je otišao sa funkcije, Toni Bler je baveći se savjetovanjem zaradio više desetina miliona funti.
 
izvor: Politika.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog