Mundijal 2014

Indirekt: rezime grupe D

Nakon šokantnog poraza od Kostarike, reprezentacija Urugvaja se u drugom kolu grupne faze izdigla iz pepela i sa moćnim Suarezom (dvostrukim strijelcem) i fantastičnim Edinsonom Kavanijem bacila Gordi Albion na koljena.

Koliko ovaj kontroverzni igrač znači za igru ionako jakog Urugvaja govori bizaran podatak bez Suareza Urusi su na koljenima, sa Luisom Engleska je u potpunosti nadigrana. 

I inda je došao "dan D". Meč sa Italijom u kojem je azurima i remi garantovao prolaz dalje. Svi su očekivali da majstori taktike i igre na rezultat 0:0 prođu dalje. Utakmica je bila statična prvih 60 minuta, zbog nesnosne vlege koja vlada u Natalau i stadionu Dunjas. I tu je Oskar Tabarez nadmudrio Đezarea Prandelija. Sačekao je da se po takvom vremen azuri, koji su se opredjelili za presing, izmore više nego igrači Urugvaja "cellesste", što je uz prestrogo dosuđen direktan crveni karton Markiziju, dalo vjetra u leđa Urugvajcima. 

Ređale su se prilike i poluprilike Kavanija, Kristijana Rodrigeza, majstorija Suareza, kada mu je moćni golman Bufon skinuo šansu jedan na jedan. I onda momenta odluke, u 81 minutu Suarez fantastično izvodi korner i u skoku je najviši, po ko zna koji put ove sezone, stoper Godina i zakucava loptu dijelom glavom, dijelom ramenom u mrežu. Do kraja se ništa značajnije nije dešavalo, osim što je Urugvaj iz jedne prilike koja mu se ukazala u kontranapadu mogao i da duplira vođstvo. 

Četverostruki prvak svijeta je poslan kući, koji ni u prethodne dvije utakmice u grupi ni pokazao ništa posebno. Pobijedili jesu Engleze, ali kako su ih pobjedili, na isti način su, u izjednačenoj utakmici mogli i izgubiti. Zatim, očajan meč protiv Kostarike, gdje je majstorija Ruiza donijela poraz Italiji, a Kostraikancima prolaz u osminu finala.

Kostarika ubjedljivo najprijatnije iznenađenje na turniru do sada očitala je lekcije prvo Urugvajcima, zatim Italijanima, i u trećem kolu odigrala na 0:0 sa indisponiranim Englezima, taman da i matematički osigura prvo mjesto u grupi.

Englezi, šta reći, u dvije utakmice sa Italijanima i Urugvajcima, u kojim su poraženi identičnim rezultatom 2:1, nisu razočarali igrom, naročito ne protiv Italijana, ali upravo to "malo" što nedostaje da okrenu i igru u pobjednički rezultat, razlikuje ekipe koje mogu do same završnice od onih koje mortaju pakovati kofere za povratak kući.

piše: Srđan Šekara

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog