Vijesti

Osuda napada na Sefer-begovu džamiju u Banjaluci

Članovi Međureligijskog vijeća BiH osudili su danas napad na Sefer-begovu džamiju u Banjaluci, te izrazili zabrinutost zbog porasta skrnavljenja vjerskih objekata u BiH u ovoj godini.

Glavni imam Medžilisa Islamske zajednice u Banjaluci Muris efendija Spahić rekao je novinarima da je ovaj incident teži jer se desio u predramazansko vrijeme, kada su osjećaji ljudi posebno vezani za vjeru i Boga. 

Spahić je izrazio žaljenje što se nakon ovakvih incidenata u većini slučajeva ne pronađu počinici. 

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović osudila je ovaj incident, ističući da iza ovog čina ne stoji lokalna zajednica, već da je riječ o pojedinačnim vandalizmima. 

"Pravosudni i bezbjednosni organi treba da ulože maksimalan napor da se počinioci ovih nedjela pronađu i adekvatno procesuiraju", rekla je Radovanovićeva. 

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve, sveštenik Zoran Pajkanović osudio je skrnavljenje svakog vjerskog objekta, ističući da je u osnovi svake vjere da propovijeda ljubav i da bi to vjersko osjećanje na taj način trebalo i da se manifestuje. 

Igor Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice u BiH osudio je napad na Sefer-begovu džamiju, ističući da vjernici moraju dići svoj glas protiv ovakvih nedjela. 

Na Sefer-begovoj džamiji u Banjaluci do sada je bilo 59 napada, a posljednji se dogodio 22. juna. U skrnavljenju Sefer-begove džamije učestvovalo je više nepoznatih počinilaca, koji su izvršili uriniranje na zidovima i na ulazu u ovaj vjerski objekat.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog