BiH

Sredstva iz IPA fondova za saniranje posljedica poplava

Evropska komisija dostavila je dokumente koji se odnose na pripremu izmjena Sporazuma o Instrumentima pretpristupne pomoći (IPA) za 2011, 2012. i 2013. godinu, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

Naime, izmjenama finansijskih sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o preusmjeravanju neutrošenih sredstava iz projekata IPA za navedene godine osiguraće se iznos od 42,4 miliona evra kao pomoć za saniranje posljedica majskih poplava u BiH.

"Mi smo danas preuzeli dokumente koji su dostavljeni iz Evropske komisije i u toku je njihov prevod. Istovremeno s obziorm da se radi o međunarodnim finansijskim ugovorima Ministarstvo finansija i trezora radi na pribavljanju saglasnosti od Ureda za zakonodavstvo BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH kako bi se materijal uputio na Vijeće ministara BiH s ciljem prihvatanja izmjenjenog Sporazuma", potvrdila je Savić, koja će inače, kao direktorica Direkcije za evropske integracije BiH biti njihov potpisnik u ime Bosne i Hercegovine kod Evropske komisije.

Savić nije mogla potvrditi da li će se dokumenti razmatrai na redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH ili će se zbog hitnosti održati vanredno zasjedanje.

"Izmijenjeni Sporazumi IPA za 2011, 2012. i 2013. godinu stupiće na snagu danom potpisivanja", naglasila je Savić.

No, prije toga osim Savjeta ministara BiH, sporazum mora ratifikovati i Predsjedništvo BiH. Zbog dužeg perioda procesa potvrde ratifikacije naknadno će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegova primjena usljed hitnosti sanacije nastalih šteta počeće odmah nakon potpisivanja. Ta "skraćena" procedura je, kako je istakla, direktorica Savić moguća.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac ranije je potvrdio za AA kako se u Evropskoj komisiji trenutno razmatraju načini implementacije planiranih sredstava, odnosno da li će se njihovo doznačavanje vršiti putem banaka, fondacija ili na neki drugi način.

"Ne radi se o tehničkoj pomoći, već o novcu s obzirom da dolazi do preusmjeravanja, a ne realizacije projekata. Raspravlja se i o tome u koje svrhe će se sredstva utrošiti", naveo je Genjac.

On je istakao kako su u opciji dvije namjene za planirana sredstva: obnovu lokalne infrastrukture - sanaciju vodovoda, mostova, puteva i ostalih objekata nužnih za neometano funkcioniranje lokalne zajednice, te rješavanje egzistencijalnih pitanja domaćinstava: obnova uništenih malih porodičnih preduzeća kao što su zanatske radnje.

Osim ovih za BiH će iz paketa IPA 2014. biti odmah preusmjereno i dodatnih 15 miliona evra za iste namjene: saniranje šteta, odnosno obnovu BiH nakon majskih poplava.

"U toku su razgovori oko izrade sporazuma koji se odnosi na IPA 2014. za BiH i te aktivnosti ćemo nastaviti", istakla je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

izvor: AA

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog