LGBT - priče iz komišiluka

Hrvatska dobila Zakon o životnom partnerstvu istog pola

Hrvatska je juče dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, prema kojem će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na usvajanje djece.

Sabor je zakon donio glasovima 89 zastupnika, 16 ih je bilo protiv, a usvajanje je propraćeno aplauzom s galerije, odakle su sednicu pratili aktivisti za prava LGBT osoba.

Nakon usvanja Zakona, u Hrvatskoj su brak, vanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju porodični život, saopštilo je udruženje Zagreb Prajd i navelo da porodični život istopolnih parova, od sada životnih partnera, u Hrvatskoj štite Ustav, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud.

To dugo čekano zakonsko priznanje naših porodica, ukazuje Udruženje, jasno poručuje da su sve porodice jednake, da sve zaslužuju da žive sigurno i sretno i da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, nezavisno od nečije polne orijentacije ili rodnog identiteta.

Upravo zato će istopolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarem, čime će Hrvatska i na simboličan način obe porodične zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako.

Zakon o životnom partnerstvu stupiće na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istopolna vjenčanja, prema proceni Udruženja, moći će da se održe sredinom avgusta. 

 izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog