Vijesti

Ukinut pritvor za sedam lica uhapšenih u akciji Pandora

SARAJEVO - Sud BiH ukinuo je pritvor i izrekao mjere zabrane za sedam lica osumnjičenih za organizovani kriminal, koja su uhapšena u akciji "Pandora".

Pritvor je ukinut Anesu Sadikoviću, Janku Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zdravku Cvjetinoviću, Enisi Imširović i Jusufu Ćosoviću, saopšteno je iz Suda BiH. 

Izrečene su im mjere zabrane putovanja, preduzimanja poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti, te sastajanja sa ostalim osumnjičenima i svjedocima u ovom predmetu. 

Sadikoviću je još određena i mjera obaveznog javljanja nadležnom organu svakog drugog ponedjeljka. 

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im biti određena mjera pritvora. 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti biće vršena svaka dva mjeseca. 

Anes Sadiković, Janko Jovanović, Milanko Nikić, Miroslav Kragulj, Zdravko Cvjetinović, Enisa Imširović i Jusuf Ćosović osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu, pranje novca i druga krivična djela. 

U akciji "Pandora" pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ 18. juna uhapsili su više lica, među kojima su bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH i carinski službenici. 

Tada su uhapšeni bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević i pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović. 

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa poreskim i carinskim prevarama, pranje novca i zloupotrebu položaja pri uvozu tekstilne i druge robe, čime su oštetili budžet BiH za dvije milijarde KM. 

Više osoba sumnjiči se da su od uspostavljanja UIO BiH do danas, u saradnji sa pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima, organizovano vršile krivična djela, čime su određenim fizičkim i pravnim licima omogućile sticanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH, čijim djelovanjem je oštećen budžet BiH. 

U ovoj akciji uhapšen je i određeni broj lica koja su, pored zloupotrebe položaja u postupku carinjenja tekstilne i druge robe, zloupotrijebile službeni položaj ili ovlaštenja tako što su više od 300 vozila, uvezenih u BiH u periodu od 2011. do 2013. godine neosnovano oslobodile cjelokupnih ili djelimičnih carinskih obaveza. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog