Vijesti

SDS

Izjava o učešću u odbrambeno-otadžbinskom ratu Ognjena Tadića

Kandidovan sam za dužnost predsjednika Republike Srpske. Smatram da svako ko je kandidovan za ovu najvišu dužnost, posebno muškarci, a ko je bio odrastao čovjek u toku proteklog rata, ima obavezu da kaže gdje je i šta radio u tom periodu.

Istinski sam zastupnik politike mira, što sam nebrojeno puta do sada pokazao. Ipak, kada bilo koji čovjek bude svjedok ratne nesreće sopstvenog naroda od njega se očekuje da brani svoj narod. Tako sam i postupao tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992/95.

Osamnaestu godinu sam napunio 20. aprila 1992. g., petnaest dana poslije zvaničnog početka rata u Bosni i Hercegovini. Krajem istog mjeseca izbjegao sam iz Sarajeva u kome sam rođen i u kome sam do tada živio. Po dolasku na Pale prijavljujem se u vojsku, ali me ne raspoređuju u neku od jedinica Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kako se Vojska Republike Srpske na početku zvala, jer nisam odslužio redovni vojni rok. Krajem aprila na Palama se okupila grupa ljudi koja je prije početka rata radila u Radio-televiziji Sarajevo. I sam sam imao takvo radno iskustvo pa sam im se priključio od samog početka i zajedno smo stvarali Radio-televiziju „S-kanal“ koja će kasnije biti udružena sa Televizijom Banja Luka, u kojoj sam takođe radio, i prerasti prvo u Srpsku radio-televiziju, a potom u današnju Radio-televiziju Republike Srpske. U januaru 1993. g. zarobljen sam na radnom novinarskom zadatku u mjestu Prolići koje se tada nalazilo u Republici Srpskoj Krajini, tačnije između Knina i Sinja. Zajedno sa mojim kolegom Milovanom Pejanovićem, u zarobljeništvu sam bio pola godine. Bio sam nešto kratko u splitskom zatvoru „Lora“, potom skoro pet mjeseci u splitskom zatvoru „Bilice“ od čega oko četrdeset i pet dana u samici, a posljednji mjesec sam bio u zatvoru u Livnu u Bosni i Hercegovini. 

Vojni sud u Splitu me osudio na šest godina zatvora. Možda je interesantno da je tužilac koji je vodio slučaj protiv mene bio Mladen Bajić, pravnik koji se kasnije proslavio kao glavni hrvatski tužilac u velikim sudskim predmetima. Po završenoj razmjeni zarobljenika koja je obaljena u julu 1993. g. vraćam se u Republiku Srpsku i svoj ratni put nastavljam kao saradnik Televizije Banja Luka i Televizije „S-kanal“ sa Pala. Početkom 1994. g. odlazim na odsluženje redovnog vojnog roka u Vojsku Republike Srpske. Vojni rok sam služio u 67. Puku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na Han Pjesku i u Sarajevsko-romanijskom korpusu. Od početka do kraja prve polovine 1995. g. bio sam ponovo u Srpskoj radio-televiziji. U Vojsku Republike Srpske sam se ponovo prijavio sredinom 1995. g. i u njoj ostajem sve do kraja rata.

Tokom rata nisam izvršio povredu bilo kog ratnog zakona, niti sam se namjerno ili slučajno našao u situaciji koja se može nazvati ratnim profiterstvom.

izvor: sdsrs.com

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog