Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica: Čamci i kiša....

Kao što je već „pojašnjenjeno“ ne postoji namjera da se ozbiljnije bavim meterologijom, ali kako vrijeme prolazi primjećujem da se većina radnih ljudi i građana, naprednih omladinaca i omladinki zanima ničim drugim, nego vremenskim (ne)prilikama.

 Piše/foto: Mišo Vidović

Neće djelovati iznenađujuće ako počnu nosati sinoptičke karte i mape, na anroidima, ajfonima, tabletima, laptovima pretraživati  globalnu mrežu, tražeći i minimum nade da se „sastavi“  nekoliko sunčanih dana „u komadu“!

Naravno, i pored ovakvih „pojava“, i učestalih meteoroloških tvrdnji „da će i nas dalje očekivati  promljenjivo vrijeme sa sunčanim i kišnim intervalima“, ništa nije moglo iznenaditi, pa ni spriječiti da se u nedjelju 27. jula na obalama Vrbasa okupe poklonici i ljubitelji vrbaskog dajak čamca, kajakaši, vaterpolisti.

Iako je centralni događaj  bila trka vrbaskih dajak čamaca, „krenućemo“ sa vaterpolo utakmicom. Nakon više od pedeset godina (čemu smo već pisali u ovoj rubirici) u Vrbasu se odigrala vaterpolo utakmica. Igrale su ekipe veterana „Incela“ i „Fortune“- ni hladan Vrbas nije spriječio odigravanje tekme - rezultat nije bio bitan, bilo je važno učestovati! Nesebičnu pomoć u „organizaciji“ utakmice dali su vlasnici čamaca-prebacili su golove do „terena“ , a nakon toga bodrili varetpoliste.

Mada je utakmica imala „odjeka“ među okupljenima na obali Vrbasa, ipak čini se da su (neće se ljutiti vaterpolisti) trke vrbaskih dajak čamaca bile „šlager sezone“. Vozile se trke u senirskoj, kategoriji veterana, a priliku da pokažu umijeće u „borbi“ sa talasima Vrbasa imali su i juniori.

Čast da i ove godine u konkurenciji juniora ponese titulu najboljeg pripala je Predragu Ružičiću, drugo mjesto osvojio je Dino Kivač, a treće mjesto pripalo je Andreju Vranješu. Momci su i ovaj put pokazali sportski  rječnikom, da se na njih  u budućnosti može ozbiljno računati, ali i da će sigurno biti dosljedni u očuvanju  banjalučke tradicije.

Trka veterana - na startu provjerene „vrbaslije“ : I ove godine prvo mjesto pripalo je Zlatku Hačiju Kivaču, drugo mjesto zauzeo je Husein Ljubović, a treći je bio Darko Sladojević. Zanimljivo, nakon što je odvezao veteransku trku, Husein Ljubović nastupio je i u seniorskoj konkurenciji!

A na startu seniorske trke dvadeset čamaca, isto toliko dajakaša. Na početku mali problemi za Andreja Zamolu, ali iskustvo presudilo, pa je Zamolo ipak „povukao“ da bi nakon okretanja kod Alibabe, i dolaska ispod Zeleng mosta, iza sebe prilično ostavio konkurente. Šampionski nema šta, i na kraju znao se stari-novi pobjednik, Andrej Zamolo; drugo mjesto pripalo je Draganu Babiću, dok je treći bio Igor Kuzmanović.

Kiša je ipak malo sačekala. Počela je padati u trenutku kada je  Andrej Zamolo završavao trku. Moja malenkost i Jasmin Zemić osjetili smo kišu na svojoj koži (ja i po glavi), dok su u čamcu „Magelan“ pratili trku. Ostali bez piva, ispalo iz čamca, ali Jasmin je „odgovarao“ na kišu „bodreći“ me riječima „Šomi, pa sjećaš koliko smo se puta po kiši vozili“.

Nakon što je i zadnji takmičar prošao kroz cilj, pristupilo se izboru najljepšeg čamca za ovu godinu. Svi čamci su bili lijepi na svoj način, ali je trebalo izabrati najbolji: Žiri u sastavu Zlatko Hači Kivač, Ibrahim Kršlak-Krle, Zoran Babić i moja malenkost jednoglasno odlučio da je naljepši čamac „Amor“ vlasništvo Huseina Ljubovića...

            

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog