Tehnologija

Srpski tablet osvaja svijet: Stigao Tesla L7 - pravo malo čudo na vašem dlanu (FOTO)

"Dostojan svog imena", krilatica ovog uređaja, vjerovatno je najtačnija koja trenutno postoji na globalnom tržištu. Lijep, zgodan, brz i visoko funkcionalan, i što je najvažnije pristupačan, ovaj tablet je naša šansa da svijetu pokažemo šta znamo i možemo

Dok najveće svjetske kompanije vode pravi rat oko toga ko će osvojiti najviše potrošača te prodati najviše tableta na planeti, kompanija Comtrade se odlučila na malo drugačiji pristup: srpski IT gigant je izbacio seriju vrhunskih tableta namijenjenih prije svega domaćem tržištu, ali sa jasnom ambicijom da privuče pažnju i stranih kupaca.

Kako? Kvalitetom, dizajnom i cijenom. Uređaj o kome danas govorimo svakako ide u korak sa željom da se svima pokaže šta znamo i umijemo. A znamo mnogo, i možemo dosta.

Prvo što ćete primijetiti je, naravno, kutija u koju je zapakovan: već je ona sama dovoljan znak da je ono što ćete u njoj pronaći pravo malo zakopano blago. Korak dalje, nakon podizanja poklopca ovog fino dizajniranog pakovanja, pred vašim očima se pojavljuje tablet elegantnog izgleda koji, kada ga uzmete u ruke, na dlanu leži kao saliven.

Lagan i i lijep, to će definitivno biti vaš prvi utisci. Sa dimenzijama od 109 x 191,5 x 10,2 mm i sa težinom od 285 grama nije ni moglo biti drugačije. Stiče se utisak da su dizajneri na umu imali ne samo mogućnost da uređaj stavite u džep, već i želju da ga iz njega izvadite i zadivite sve oko sebe.

Dugme za paljenje se nalazi u gornjem lijevom ćošku, dok se dugmići za pojačavanje nalaze na suprotnom kraju. Između njih, naći ćete džekove za USB i za slušalice.

Intelov Atom Z2520 dual-kor procesor koji radi na 1,2 GHz i 2 GB RAM memorije vam omogućavaju da surfujete webom, bilo putem aplikacija bilo putem brauzera, bez ikakvih poteškoća i pratećeg seckanja koje toliko zna da nervira u današnje vrijeme, čak i kada na nešto potrošite stotine i stotine evra.

Čak i igrice ne predstavljaju problem; testirali smo ga sa “Temple Run-om”, “Subway Surfers-om” i “Aces of the Luftwafe-om”, i pokazao se izvanredno. Tesla L7 je izvrstan dokaz u prilog tezi da tablet ne mora da bude skup da bi bio moćan!

Što se tiče ostalih karakteristika “ispod haube”, tu je zgodnih 8GB memorije koje će vam biti dovoljne i za muziku i za aplikacije koje ćete instalirati tokom korišćenja, a imate i čitač za microSD memorijsku karticu. Uostalom, ako želite pristupačni tablet većih kapaciteta, uvijek možete da bacite oko na njegovog luksuznog rođaka koji nosi ime H7.

L7 će vam u životu održavati izvrsna baterija od 3000 mAh snage, dok ćete se na bežični internet kačiti putem Wi-Fi 802.11 b/g/n tehnologije.

7-inčni ekran u rezoluciji od 1024 x 600 piksela pruža vam odličnu, čistu, jasnu sliku, što i nije čudo ako vam kažemo da dolazi sa IPS tehnologijom koja čuva kvalitet boja bez obzira na ugao gledanja; s obzirom na to kako lijepo leži u ruci, ovo će igrati bitnu ulogu ako ga budete koristili za gledanje filmova. Pritom je i zvuk koji odašilje odličan, pa vas ništa neće spriječiti da se zavalite u krevet i pustite omiljeni holivudski blokbaster krcat specijalnim efektima.

Šta više, možemo reći i da je Tesla L7 odličan izbor i ako planirate da na njemu mahom čitate dokumente, knjige ili stripove, upravo iz iza gore navedenih svojstava.

Ovog moćnog “mališana” (koji je to samo po veličini, nikako po onome što se nalazi u njemu) pokreće najnoviji Android 4.4 Kit Kat sa nekoliko domaćih korektura i dodatnih aplikacija prilagođenih našem tržištu, i zahtjevima naših potrošača. “Mala matura”, “ES File Explorer” i “Telegraf” su neke od njih.

Ne možemo se oteti utisku da je cjelokupna serija tableta koji nose ime po našem najvećem naučniku, a koji su proizvod domaće pameti, znanja i radinosti, zaista ono što i tvrde da jesu: dostojni svog imena.

Prvi srpski uređaji ovog tipa morali su biti takvi, ako mislimo da nađemo sebi mjesto industriji sutrašnjice, i ako mislimo da prigrabimo dio tog globalnog kolača. Imamo sve predispozicije za tako nešto, a sada imamo i konkretnu “spravu” da je pokažemo svijetu, ponosno i bez stida: Teslu!

Izvor: Telegraf.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog