Redakcijski komentar

Da li će Mladen Bosić podnijeti ostavku ako SDS ne formira vlast?

Mladen Bosić je u predizbornoj kampanji ali i prije nje s pravom pozivao mnoge republičke funkcionere, a koji su na visokim pozicijama u stranačkoj hijerarhiji SNSD-a, da podnesu ostavke zbog katastrofalnih rezultata koje su ostavili iza sebe.

Pozivao se, pored ostalog, na princip krajnjih rezultata i efekata koje su ti ljudi ostavili iza sebe, a ti rezultati su objektivno bili loši. Na kraju krajeva, lider SDS-a je cijelu svoju kampanju gradio na propustima vlasti, bez da je sam ponudio nekakav svjež, originalan i efektan politički program (istina, tu i tamo je pokupio određene tačke iz programa srbijanskog SNS-a).

Sad kad su izbori prošli i kad SDS realno nije pobijedio na njima (SNSD je dobio više glasova na svakom kolektivnom nivou, Dodik je pobijedio u trci za predsjednika Srpske, a Mladen Ivanić je predsjednik PDP-a), postavlja se pitanje odgovornosti Mladena Bosića ne samo za činjenicu da SDS pod njegovim vodstvom nije dobio niti jedne opšte izbore, nego i za to da naše društvo već osam godina, a vrlo vjerovatno i ubuduće, trpi jednu lošu i nesposobnu vlast koja ne može da riješi niti jedno pitanje od krucijalne važnosti za građane, a sama opozicija predvođena SDS-om i Mladenom Bosićem nije u stanju da pobijedi jednu tako lošu vlast. Dakle, pitanje je jasno: da li će Mladen Bosić podnijeti ostavku na mjesto predsjednika SDS-a ukoliko SNSD ponovo formira vlast na nivou Republike Srpske i BiH ili će ponovo poraz proglasiti za pobjedu?

Ukoliko se baš to desi, odnosno ukoliko Bosić izabere ovu drugu varijantu kojoj je i do sad pribjegavao, onda između njega i Milorada Dodika nema nikakve političke razlike jer je i Dodik čuven po tome da crno prikazuje bijelim samo zarad pukog ostanka na pozicijama vlasti. Dakle, Bosić u tom slučaju gubi pravo da se nazove drugačijim od Dodika jer je i njemu partijska vlast ispred bilo kakvih principa i osjećaja odgovornosti. U tom slučaju za pravo dobijaju svi oni koji su svoj neizlazak na protekle izbore obrazložili time da nemaju za koga da glasaju, odnosno da ne postoji suštinska razlika između vlasti i opozicije.

Ovaj argument posebno dobija na jačini kad se zna i da je SDS izgubila protekle izbore u najvećem broju opština u kojima je pobjedila na lokalu 2012. godine. Dakle, pokazalo se da SDS-ovi načelnici nisu radili ništa bolje od svojih prethodnika iz SNSD-a, odnosno da SDS svojim konkretnim primjerom i ponašanjem nije uvjerio građane da je istinska alternativa SNSD-u. A ne možete doći na vlast u državi samo na osnovu puke parole `sjaši Kurta da uzjaše Murta`.

U svakom slučaju, Mladen Bosić i dalje ima šansu da pokaže da je zaista drugačiji u političkom smislu od Dodika. I dalje može da postupi časno i podnese ostavku na mjesto predsjednika SDS-a ukoliko ne ispuni svoje obećanje da će nakon izbora obezbjediti promjene u Republici Srpskoj. Da li će to zaista i da učini pokazaće dani pred nama.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog