Tehnologija

Kremlj pravi „rusku Vikipediju“

Rusija planira da napravi svoju „Vikipediju“ kako bi osigurala da njeni građani imaju pristup „detaljnijim i pouzdanijim“ informacijama o njihovoj zemlji, saopštili su iz predsjedničke biblioteke.

Vikipedija, onlajn enciklopedija koju su sastavili internet korisnici širom svijeta, ima stranice posvećene skoro svakom regionu i velikom gradu u ruskih 11 zona, ali iz biblioteke Kremlja kažu da to nije dovoljno.

„Detaljna analiza pokazala je da ove stranice nisu sposobne da ponude dovoljno informacija o regionima i zemlji na detaljan način“, glasi u saopštenju koje je prenijela agencija RIA Novosti.

„Stvaranje alternativne Vikipedije je počelo“, dodaje se u saopštenju. Još nije poznato da li će novi projekat, kad bude završen, uticati na pristup Vikipedije u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je već okarakterisao internet kao „specijalni projekat CIA“.

To je jedan od razloga zbog kog od avgusta ruski blogeri sa 3.000 pratilaca moraju da se registuju u regulatornoj agenciji za masovne medije.
Takođe, od februara su neki od sajtova kritičara Kremlja blokirani i bez sudske odluke.

U saopštenju predsjedničke biblioteke navodi se da će u prikupljanju podataka za „rusku“ Vikipediju biti korišćeno 50.000 knjiga i arhivirana dokumenta iz 27 biblioteka širom zemlje.
 
Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog