Tehnologija

Putin: Raditi na razvoju nauke

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija treba da radi na razvoju nauke nakon što su zapadne sile ograničile Rusiji pristup modernoj tehnologiji u sklopu sankcija zbog Ukrajine.

Govoreći na sastanku vlade Putin je naglasio da će ove sankcije stimulisati Rusiju da razvija svoje tehnologije.

"To nije baš dobro, ali postojeće okolnosti mogle bi da nam idu na ruku. Rusija je dobila novi impuls u pravcu naučnog i tehnološkog razvoja", rekao je Putin.

Putin je istakao da Rusija neće smanjivati sredstva za razvoj nauke i da će ostati iznad 834 milijarde rubalja /15,56 milijardi dolara/ do 2020. godine, kako je i planirano.

Vašington je zabranio uvoz naftne opreme visoke tehnologije u Rusiju i uveo sankcije glavnim ruskim naftnim kompanijama "Rosnjeftu", "Lukoilu" i "Gaspromnjeftu", zabranio zapadnim firmama da podržavaju njihove aktivnosti u eksploatisanju i proizvodnji u dubokim vodama, kod obala Arktika, kao i u vezi sa rezervama nafte iz škriljaca.

Zapad je uveo sankcije Rusiji koje uključuju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje finansijskih sredstava, kao i ograničen pristup stranim tehnologijama bušenja, što je ključno za ruski razvoj neistraženih rezervi gasa i nafte na Arktiku.

Rusija, drugi najveći izvoznik nafte na svijetu, računa na naftne rezerve na Arktiku i rezerve nafte iz škriljaca kako bi zadržala proizvodnju na oko 10,5 miliona barela dnevno dok opada proizvodnja na starim naftnim poljima u zapadnom Sibiru.

Izvor: Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog