Dom i vrt

Kako olakšati sebi pripremu slave

Krsna slava je običaj po kome smo osobeni u hrišćanskom svijetu i kome svako domaćinstvo posvećuje mnogo pažnje. Iako bi to prije svega trebalo da bude duhovni događaj, svi domaćini idu čak i iznad svojih mogućnosti kako bi gostima omogućili i pravi gurmanski užitak.

Prema procjenama udruženja potrošača Republike Srpske, slava svaku porodicu košta bar 800 maraka, a izdaci idu i do čitave 3000 KM.

Slavski kolač, slavka sveća, žito i vino – to bi trebalo da budu glavni simboli krsne slave, ali se često dešava da se ona poistovjeti samo sa slavskom trpezom. Priprema slavske trpeze je mukotrpan posao ovdašnjih domaćica, koje danonoćno spremaju sve, od salata do kolača i torti, kako bi trpeza bila puna. Pokušajte da ove godine više vremena posvetite gostima, a manje hrani jer na slavu dolaze najbliži prijatelji.

Iskustvo od prethodne godine

Iz godine u godinu ponavlja se to da slavska trpeza bude jednostavno preobimna i da velika količina hrane bude prosto netaknuta. Ove godine zapišite koliko ste čega napravili i kupili, a onda ubilježite koliko je „preskočilo“. Tako ćete naredne godine moći značajno da rasteretite svoj budžet. Iz straha da će se obrukati i da neće biti dovoljno hrane, domaćini odu u drugu krajnost i naprave toliko hrane da čitava pordica poslije slave bar jednu sedmicu jede samo ono što je ostalo.

Ketering za sitne stvari

Najviše vremena prilikom pripreme oduzimaju sitni hladni zalogaji, poput raznih peciva, rolata i tako dalje. Raspitajte se kod lokalnih ugostitelja koji rade i ketering o cijenama nekih njihovih hladnih predjela. Ako uračunate materijal i višečasovni rad, možda će vam se isplatiti da ketering agencija jednostavno donese ukusna  predjela na dan slave na vašu adresu, nego da provodite dan i noć u kuhinji pripremajući ih.

Onda se možete pozabaviti glavnim jelom i daleko odmorniji dočekati goste. Poštedjećete sebe, a možda i svoj novčanik.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog