Redakcijski komentar

Šta je Željka Cvijanović skrivila toliko SNSD-u?

Sasvim sigurno da je Željka Cvijanović načinila brojne propuste u svom prvom premijerskom mandatu. Prije svega, nikad nije pokazala dovoljno lične autonomije, stava i odlučnosti, a što jesu ključni preduslovi da budete dobar premijer.

Drugi (čitaj: Milorad Dodik) su donosili odluke koje je ona sprovodila. Sebe je svela na poziciju portparola SNSD-a koji je zadužen za dnevnopolitička prepucavanja sa opozicijom. Dakle, ona je radila sve, samo ne premijerski posao.

Sama ta činjenica je dovoljna da se zapitate šta to u SNSD-u imaju toliko protiv Željke Cvijanović. Žena je postavljena na premijersko mjesto kad su pare od prodaje Telekoma RS davno potrošene. Kad je ekonomska kriza pokazala da na ovom prostoru nema namjere da jenjava. Kad su udarile i poplave. Kad je poslanički klub SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske nikad bezopasniji i beskrvniji i kad je savršeno jasno da neće biti u stanju da politički i verbalno parira starim vukovima iz opozicije. Dakle, Željka Cvijanović će biti u narednom periodu prepuštena na milost i nemilost opoziciji, teškoj ekonomskoj krizi, socijalnim buntovima, nesposobnjakovićima u sopstvenoj vladi, stranci i strankama-koalicionim partnerima.

I pri svemu tome svi su svjesni svega navedenog, sem same Željke Cvijanović. Njoj i dalje nije jasno da je odavno skovan plan da se ona smijeni za najduže godinu i po dana. Da bi se pred lokalne izbore našao krivac za katastrofu u kojoj će se Republika Srpska tad nalaziti. Nju će optuživati i ponižavati cjelokupna javnost u Srpskoj. Ona to, ruku na srce, i nije i neće u tolikoj mjeri zaslužiti. Ona prosto nije svjesna. Njoj nameću ministre, direktore, kompletan upravno-izvršni aparat. Ona nema bilo kakvu autonomiju da kreira i donosi odluke. Njeno je jedino da bude žrtveni jarac i da na kraju dobije nekakvu apanažu za usluge stranci koja je poodavno izgubila bilo kakvu viziju šta da radi sa ovim društvom.

I onda čovjek ne može a da se ne zapita šta im je Željka Cvijanović toliko zgriješila. Zašto je tako nemilosrdno troše i ponižavaju? Zašto su je pustili da se sama snalazi u ulozi kojoj apsolutno nije dorasla? Zašto da se blamira toliko?

Željka Cvijanović bi na neki način mogla da otvori iskren dijalog sa građanima Republike Srpske. Da im kaže :"Ljudi, ja ne znam šta ćemo mi.“ Da im saopšti da je i ona ponižena. Da potraži pomoć, savjet, ljudsku riječ. Sve ono čega u SNSD-u nema i neće još dugo ni biti. SNSD je odavno prestao da bude svjesna, politički organizovana, ideološki profilisana i kadrovski strukturirana politička stranka. SNSD se sveo na pijacu u kojoj svako gleda da zezne onog drugog i uzme što više za sebe. SNSD danas kao politički faktor još jedino vide u opoziciji. SNSD samog sebe ne smije da pogleda u ogledalo.

No, Željka Cvijanović se neće suočiti sa očajnim stanjem u Republici Srpskoj, neće se suočiti niti sa stanjem u sopstvenoj stranci, neće se naposlijetku suočiti niti sama sa sobom. Ona će nastaviti da trčkara lijevo-desno gaseći požare kojih će biti sve više i u čemu joj niko iz njenih sopstvenih političkih redova neće pomagati. Nego će gledati sa strane i podsmijavati joj se. Drugi premijerski mandat Željke Cvijanović ostaće upamćen stoga po tome da njegov kraj neće niti u najmanjoj mjeri prouzrokovati opozicija, koja će se baviti kadrovskim položajima u Sarajevu, nego sama vlast, koalicioni partneri i sam SNSD. I to je neumitna činjenica s čijom realizacijom će se krenuti već od sutra.

I zaista, šta im je Željka Cvijanović toliko skrivila?

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog