Region

Hrvatska - izborna tišina

ZAGREB - U Hrvatskoj je počela izborna tišina pred predsjedničke izbore, koji će biti održani sutra, kada će birači moći da glasaju za jednog od četiri kandidata.

Kandidati za predsjednika su aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović iz SDP-a, bivši ministar i diplomata Kolinda Grabar Kitarović iz HDZ-a, Milan Kujundžić iz Saveza za Hrvatsku i Ivan Sinčić iz nevladinog udruženja "Živi zid", koji je najmlađi predsjednički kandidat u istoriji Hrvatske. 

Izborna tišina završava se u nedjelju u 19.00 časova, što je utvrđeno nedavnim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Hrvatske. 

Glasanje na izborima bi trebalo da počenu ujutro u 7.00 časova, a od 20.00 časova na internet stranici Državne izborne komisije biće dostupni podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati, prenose hrvatski mediji. 

Na šestim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj od sticanja nezavisnosti, pravo glasa ima nešto manje od 3,8 miliona birača. 

Predsjednik Hrvatske bira se većinom glasova svih izašlih birača /50 odsto plus jedan glas/, a ako niko od četiri kandidata ne dobije takvu većinu, izbori će se ponoviti za 14 dana, odnosno 11. januara. U tom slučaju, u drugi krug izbora ići će dva kandidata koji u prvom krugu dobiju najviše glasova. 

izvor:Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog