Redakcijski komentar

Paralelni Dan Republike

Naslovi dnevnih novina povodom Dana Republike Srpske:

SUSRET MILORADA DODIKA I OGNJENA TADIĆA: REPUBLIKA SRPSKA JE IZNAD OBOJICE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je potpredsjednika Srpske demokratske stranke i svog rivala na proteklim predsjedničkim izborima Ognjena Tadića kako bi analizirali trenutnu političku, ekonomsku, socijalnu i bezbjednosnu situaciju u Republici Srpskoj, BiH  regiji. Tom prilikom predsjednik Dodik je rekao da postoje političke razlike između njega i Tadića, ali da je Srpska iznad obojice.

„Veoma poštujem činjenicu da je Ognjen Tadić osvojio 1,118 procenata manje glasova od mene. Nas dvojica imamo različite političke stavove, ali je nesporno da je za nas glasalo preko 90% od ukupno izašlih birača i da imamo obavezu da se konsultujemo oko najvažnijih pitanja u Srpskoj. U tom smislu, zainteresovan sam da u neposrednom razgovoru čujem mišljenje gospodina Tadića o najvažnijim pitanjima u zemlji i regiji. Iz istog razloga danas ću da se sastanem i sa svim predsjednicima parlamentarnih opozicionih stranaka: gospodom Bosićem, Ivanićem, Čavićem i Mihajlicom. Institucija predsjednika Republike Srpske obavezuje da štitite jedinstvo Srpske i ja namjeravam da u svom aktuelnom predsjedničkom mandatu postavim temelje plana razvoja Srpske u narednih dvadeset godina i u svjetlu tog plana želim da čujem mišljenje i tražim doprinos od svih ključnih političkih aktera, kako onih u poziciji, tako i onih u opoziciji jer je obaveza i opozicije da djeluje u interesu zemlje“, izjavio je povodom ovog susreta g. Dodik.

Ognjen Tadić je izjavio da se zahvaljuje predsjedniku Dodiku na pozivu na sastanak istakavši da će on uvijek poštovati sve ustavne institucije Republike Srpske, uključujući i predsjedničku, bez obzira na ličnost koja tu ustavnu dužnost personalno obavlja.

„Koristim ovu priliku da čestitam gospodinu Dodiku na pobjedi na proteklim predsjedničkim izborima. Želim mu puno uspjeha u vršenju predsjedničke funkcije, a u meni će uvijek imati sagovornika koji će mu na otvoren i iskren način izraziti svoje mišljenje o svim pitanjima važnim za budućnost Republike Srpske koja je iznad nas dvojice. I u kampanji sam govorio da predsjednik Srpske mora biti predsjednik svih građana, a što implicira i da svi građani Srpske moraju poštovati legitimno izabranog predsjednika Republike“, naglasio je Tadić.

Tadić je dodao da je zarad opšte relaksacije političkih odnosa u zemlji, a kako bi se smanjila politička zategnutost između dva politička pola u zemlji, spreman da sa predsjednikom Dodikom zajedno ode na koncert Baje Malog Knindže.

„Treba nekad i zapjevati i opustiti se malo. Lično, više preferiram rokenrol, ali meni je milo sve što je milo i mom narodu. Povešću sa sobom i Vukotu Govedaricu, on je vičan tim epskim melodijama i u svakom slučaju je pravi baja kad je narodni melos u pitanju“, zaključio je Tadić.

MILORAD DODIK I MLADEN IVANIĆ ČESTITALI JEDAN DRUGOM DAN REPUBLIKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić čestitali su danas jedan drugom Dan Republike, uz poruku da je ustavna obaveza i jednog i drugog da štite ustavnu poziciju Republike Srpske.

Mladen Ivanić je izjavio da je on poštovao i da će poštovati instituciju predsjednika Republike Srpske, te da namjerava da inicira ideju da se on i predsjednik Dodik jednom sedmično sastaju a kako bi diskutovali o najvažnijim pitanjima i problemima zemlje.

„Šta god ja lično mislio o gospodinu Dodiku i kakve god mi imali političke nesuglasice, mislim da je logično da se sa predsjednikom Srpske, a čije interese sam izabran da štitim i zastupam, viđam u najmanju ruku onoliko često koliko i sa gospodom Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Cijenim i da gospodin Dodik Republiku Srpsku stavlja na prvo mjesto, te da će prihvatiti ovu moju inicijativu“, izjavio je Ivanić.

Milorad Dodik je saopštio da je i on čestitao Dan Republike gospodinu Ivaniću, da mu je čestitao na pobjedi za srpskog člana Predsjedništva BiH, te da je spreman da sa njim radi na svim bitnim pitanjima za Republiku Srpsku.

„Nemam problem ni sa idejom g. Ivanića da se jednom sedmično sastanemo i diskutujemo o najvažnijim procesima. Naravno, gospodin Ivanić se slabo razumije u košarku i šta ću mu ja, o košarci ću pričati sa Čovićem jer je on onako visok i žilav tip, ali naravno da je Republika Srpska iznad košarkaških i ličnih afiniteta i gospodin Ivanić će u meni uvijek imati sagovornika spremnog da radi za Republiku Srpsku“, naglasio je Dodik.

NA PALAMA SE SASTALI MLADEN BOSIĆ I DRAGAN KALINIĆ: ISTORIJSKA ULOGA SDS-A U NASTANKU REPUBLIKE SRPSKE

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić danas je na Palama organizovao svečani prijem za bivše visoke funkcionere i predsjednike SDS-a da bi, kako je istakao, odao zahvalnost svima koji su u najtežim vremenima radili u interesu Republike Srpske, a što je od njenog osnivanja bilo vrhunsko načelo Srpske demokratske stranke.

„Republika Srpska i Srpska demokratska stranka su iznad mene, Čavića, Kalinića ili bilo kog drugog ovdje prisutnog današnjeg ili nekadašnjeg člana ili funkcionera SDS-a. SDS je uvijek bio istinska patriotska ali i demokratska stranka, te mi nemamo problem sa drugačijim mišljenjem i političkim stavom. U tom smislu smo htjeli da se za Dan Republike, a to je najviše političko dostignuće SDS-a u njenoj istoriji, okupimo ovdje svi zajedno i pošaljemo poruku da SDS ne zaboravlja na ljude koji su u nekim najvažnijim trenucima po Republiku Srpsku u ime SDS-a dali svoj politički i ljudski maksimum a zarad očuvanja Srpske i prosperiteta i sigurnosti svih njenih građana“, izjavio je Bosić.

Bosić je naglasio i da ovim činom SDS pokazuje na konkretan način da je drugačija od svih drugih partija u Republici Srpskoj i regiji, da i dalje baštini sabornost kao svoje vrhunsko političko načelo, te da će u narednom periodu okupiti oko sebe ono najbolje što Srpska ima a kako bi se zemlji ponudio program korjenitih reformi za izlazak iz krize.

„Ne mora taj program da bude sadržan u bijeloj knjizi. Zarad kompromisa, a i zbog činjenice da su bijeli predmeti, da ne kažem obuća, u znatnoj mjeri kompromitovani prošle godine, spremni smo da plan oporavka Srpske bude i u plavoj knjizi, može i narandžastoj, Karganoviću u inat. Samo ne mogu crvena i zelena, pa taman da nas Bakir i Komšić izbace iz Savjeta ministara“, oštro je podvukao Bosić.

Dragan Kalinić, nekadašnji predsjednik SDS-a i bivši predsjednik Narodne skupštine, zahvalio se Mladenu Bosiću na pozivu, dodavši da mu je drago da se Srpska demokratska stranka sjetila svojih starih funkcionera.

„Šta god i ja i drugi mislili o Bosiću, činjenica je da me uvijek podsjećao na mene. Čak i kad me je izbacio iz stranke i uprkos bijesu koji sam tada osjećao, bio sam nekako ponosan jer je sve naučio od mene a i sam ne bih tako efektno izbacio iz SDS-a njega, iako sam planirao. Želim da istaknem i da lično nemam ništa sa ovima koji ovih dana kuju kojekakve zavjere po opštinskim odborima protiv Bosića, te da ni ja ništa ne vjerujem Borislavu Bojiću, jer vuk brkove mjenja, ali ćud nikada“, našalio se Kalinić.

* Proslava Dana Republike bi trebao da bude događaj koji povezuje, ujedinjuje i jača jedinstvo svih političkih predstavnik Republike Srpske. Kultura govora i politička kultura kakvu građani RS neće danas vidjeti, a koja bi svima mnogo više govorila o snazi i karatkteru onih koji su na poziciji da kreiraju sliku svakodnevnice. Tako malo, a tako nezamislivo.

 Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog