Dom i vrt

Idealan način korištenja mašine za pranje sudova

Ako ste mislili da je za pranje sudova u mašini dovoljno samo ubaciti sudove i deterdžent, grdno ste se prevarili!

Tim istraživača Univerziteta u Birmingemu pronašao je idealan metod kako da optimalno iskoristi mašinu za pranje sudova kako bi posuđe bilo blistavo čisto od najmanje kašike do tiganja i šerpi, prenosi Tanjug.

U želji da saznaju zašto neki dijelovi posuđa iako vrlo zaprljani bivaju besprijekorno oprani po izlasku iz mašine, dok drugi koji su bili manje prljavi – i dalje ostaju zamazani, naučnici su sproveli istraživanje i ustanovili da je to posljedica loše poslaganih sudova.

Naime, dok voda slijedi kružnu putanju, suđe je pravougaono raspoređeno, tako da, iako svi pokvašeni, sudovi nisu uvijek jednako oprani.

„Distribucija vode u mašini za pranje sudova je veoma haotična“, precizira doktor Raul Peres-Mohedano, autor studije objavljene u časopisu Chemical Engineering Journal.

„Mlazovi vode dopiru samo do pojedinih tanjira, šolja i čaša. Ostatak će svakako biti mokar, ali ne i propisno opran“, istakao je Peres-Mohedano.

Britanski naučnici zato savjetuju domaćicama da sudove raspoređuju kružno i da najzaprljanije posude stave u sredinu gordnjeg dijela, gdje su mlazevi vode najjači.

Osjetljivo posuđe bi trebalo pak poslagati u donjem dijelu, bliže zidovima mašine gdje se voda kreće najsporije i gdje je intenzitet mlazeva najslabiji.

Takođe, navode da treba izbjegavati pretrpavanje mašine jer se time sprečava da voda dopre do svih dijelova. Prekobrojni tanjiri i tacne stvaraju „zidiće“ koji blokiraju protok vode.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog