Anketa

Nova anketa: Zaštiti korisnike kredita u francima?

Otkako je prije nekoliko dana Švajcarska centrala banka saopštila da odustaje od politike koja je ograničavala koliko evro može pasti u odnosu na švajcarski franak došlo je do snažnih potresanja na tržištima kapitala.

Domaće stanovništvo posljedice ove odluke najviše osjeti kroz kredite koji su indeksirani u francima. Naime, navedena odluka prouzrokovala je skok vrijednosti franka, zbog čega su se povećali iznosi u KM koje kreditni obveznici treba da bankama vrate.

Ovaj problem ima regionalni zaplet, a prema pisanjima medija vlada Mađarske je na vrijeme uspjela da predvidi razvoj događaja tako što je krajem prošle godine odlučeno da se krediti u francima i evrima pretvore u kredite u forintama po fiksnom kursu ispod tržišne vrijednosti.

Ovaj oblik državnog intervencionizma danas se postavlja kao goruće pitanje u svim državama čije je stanovništvo obilato podizalo kredite vezane za švajcarski franak.

Korisnika kredita u BiH sa kreditnom klauzulom u švajcarskim francima u Srpskoj ima u vrijednosti 112,3 miliona, a u Federaciji BiH 225 miliona maraka. Sveukupno oko 9 800 korisnika.

Naše anketno pitanje glasi:

“Vjerujete li da bi vlast i Centralna banka BiH trebali da intervenišu i zaštite korisnike kredita u švajcarskim francima?“

Glasati možete u donjem desnom uglu sa oznakom Anketa.

  autor: Frontal


 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog