Zdravlje

Otkriven lijek za "džet leg"?

Pilula koja "resetuje" unutrašnji sat i olakšava hvatanje ritma u novim vremenskim zonama mogla bi uskoro da postane stvarnost, piše britanski "Telegraf".

Mučan osjećaj, kao i problemi sa spavanjem i umorom koji prate daleka putovanja godinama muče naučnike, ali bi eksperimentalni lijek do kog su došli farmaceuti u Kanadi mogao da pošalje "džet-leg" u istoriju.

Narušavanje cirkadijalnog ritma, kom su podložni i ljudi koji rade u smjenama, opasno je po zdravlje i povezano je sa srčanom oboljenjima, pa čak i s pojavom raka.

Zajednički rad naučnika sa kanadskih univerziteta "Megil" i "Daglas" doveo je lijek do faze za testiranje i pokazao je dobre rezultate na 16 dobrovoljaca.

Kako se navodi u "Žurnalu federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju", ispitanicima je u izolovanim sobama poremećen ritam, a zatim je vraćan u normalu pomoću tableta koje sadrže steroide glukokortikoide.

Iako pilule nisu spremne za široku upotrebu, moguće je da će se u narednim godinama naći u džepovima letačkog osoblja širom svijeta.

Izvor: Ekapija.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog