Zdravlje

Zašto treba piti više vode?

Istraživanja pokazuju da je 80 procenata ljudi na cijelom svijetu dehidrirano, a kao glavni razlog se navodi konzumiranje pića sa kofeinom, poput kafe i čaja, koja dovode do gubitka tečnosti.

Detoksikuje bubrege i jetru i izbacuje toksine iz tijela

Konzumiranje vode je neophodno za pravilan rad probavnog sistema i apsorpciju hranljivih materija, kao što su vitamini, minerali i ostale materije koje naše tijelo dobija iz hrane koju jedemo. Јedna od najvažnijih dobrobiti unosa vode u organizam jeste i detoksifikacija bubrega i jetre, kao i izbacivanje toksina i otpada iz tela.

Stabilizuje krvni pritisak

Unošenjem vode u organizam možete da stabilizujete krvni pritisak, ali i da podstaknete proces ozdravljenja ćelija zahvaćenih karcinomom.

Pomaže oboljelima od dijabetesa

Kako bi se smanjila dehidracija krvnih ćelija kod dijabetičara, koji imaju visok nivo šećera u krvi, takođe je veoma važno da piju dovoljno vode. Zato se bolesniku kada dođe u bolnicu u stanju ketoacidoze, prije svega daje infuzija kako bi se smanjila dehidraicija.

Održava fit liniju

Voda pomaže u mršavljenju, budući da prirodno smanjuje apetit, pomaže u sprečavanju prejedanja i održava odgovarajući težinu. Zato doktori često kažu da, kada ste gladni, vaše tijelo u stvari traži vodu, a ne hranu.

Prava dnevna doza

Vodu treba unositi često, ali u manjim količinama. Nutricionisti preporučuju da pijete 1, 5 – 2 litara vode dnevno. Ujutru prije fizičkih aktivnosti, nemojte da pijete previše vode.

Nemojte da čekate da dehidrirate, jer dehidracija može da bude uzrok ozbiljnim zdravstvenim problemima, već svakokodnevno unosite dovoljnu količinu vode u organizam.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog