Tema nedelje

Reagovanje

Amandmani Srđana Puhala na novi Zakon o javnom redu i miru s naglaskom na društvene mreže

Vlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije je kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora.

piše: Srđan Puhalo

Pošto je svaki zakon na svom početku pun manjkavosti, slobodan sam da kao bloger, “uticajni” tviteraš i danguba na fejsbuku predložim sljedeće amandmane:

Amandman 1. Otvaranje naloga na tviteru i fejsbuku je moguće samo uz potvrdu ljekarske komisije i psihologa, sve ostalo će se tretirati kao ilegalan čin. Obrazloženje: Ubi nas prejeka riječ i video sadržaj.

Amandman 2. Svaki elaktornski uređaj koji može poslužiti za korišćenje društvenih mreža mora se osveštati. Obrazloženje: Dobijamo crkvu za saveznika, a možda će uticati i na svijest korisnika da ne griješe.

Amandman 3. Spominjanje u blogu, komentarima na blog ili u vijest na portalu ili društvenim mrežama imena, prezimena ili oboje istovremeno, Predsjednika/ku RS, Premijera/ke RS, Republike Srpske, ministara, SNSD, vladika i Kusturice je blasfemija a samim tim i narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 4. Retvitovanje tvitova čiji su autori Bošnjaci i Hrvati , a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao teroristički akt.

Amandman 5. Šerovanje statusa i informacija na fejsbuku čiji su autori Bošnjaci i Hrvati , a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao teroristički akt.

Amandman 6. Fejvovanje tvitova čiji su autori Bošnjaci i Hrvati , a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 7. Lajkanje statusa i informacija čiji su autori Bošnjaci i Hrvati, a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 8. Fejvovanje tvitova domaćih izdajnika a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., tretiraće se kao afirmisanje holokausta i fašizma. Obrazloženje: žutu zvijezdu su Jevreji u nacističkoj Njemačkoj nosili na rukavu.

Amandman 9. Praćenje osoba na tviteru i fejsbuku koje su kažnjene zbog remećenja javnog reda i mira na fejsbuku će se kažnjavati minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Ovo ne važi za službe koje su pod ingerecijom države, ali i one koje to nisu.

Amandman 10. Ako tviteraš ima do 500 foloversa i do 1000 tvitova kažnjavaće se minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Njegov uticaj je mali i ima nade da će ova mjera uticati na njegovu resocijalizaciju.

Amandman 11. Ako tviteraš ima od 500 do 3000 foloversa i do 10 000 tvitova kažnjavaće se maksimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Njegov uticaj je veći i samo drakonska kazna može uticati na njegovu resocijalizaciju.

Amandman 12. Ako tviteraš ima od preko 3001 foloversa i preko 10 000 tvitova kažnjava se zatvorom, a kaznu izdržava u Kalnoviku bez prava na pomilovanje! Obrazloženje: Jebeš državu ako nema svoj Gvantanamo.

Amandman 13. Otvaranje naloga na tviteru i fejsbuku je moguće samo pod vlastitim imenom i prezimenom. Oni koji žele da ostanu anonimni ove naloge mogi otvoriti sa nizom brojeva koji se podudaraju sa njihovim JMBG.

Amandman 14. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na ćirilici će se kažnjavati minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Ćirilica šta više obrazlagati.

Amandman 15. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na latinici će se kažnjavati maksimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Latinica je ustaško i balijsko pismo.

Amandman 16. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na engleskom će se kažnjavati kaznom zatvora koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Šta pravi Srbin ima da piše na engleskom.

Amandman 17. Šta je korektan i nekorektan tvit odlučuje tužilaštvo i policija. Obrazloženje: Tviteraši su vrlo maštoviti ljudi skloni traženju rupa u zakonu.

Amandman 18. Uvesti PDV od 70% na tvitove i statuse na fejsbuku. Obrazloženje: Tužilaštvo i policiju moramo materijalno motivisati zbog uvođenja nove aktivnosti u njihovom radu.

Amandman 19. Wi-Fi mora biti zaključan u svakom domaćinstvu. Obrazloženje: Korištenjem tuđeg wi- fi tviteraši mogu zaturiti tragove i tako se omogućava gerilski oblik korišćenja društvenih mreža.

Amandman 20. Višestrukim povratnicima (više od 10 kazni) amputrati palac i kažiprst u ustanovama predviđenim za amputacije organa uz primjenu svih medicinskih procedura. Obrazloženje: Ovi prsti se najčešće koriste za pisanje tvitova i statusa.

Amandman 21. Za okupljanje tviteraša tzv. tvitapove potreba je dozvola policije uz poštovanje svih procedura koje važe za svako javno okupljenje. Obrazloženje: Zajedno su jači i opsaniji.

Amandman 22. Narodni poslanici su izuzeti od ovog zakona. Obrazloženje: To je u skladu sa zakonom o poslanicima Narodne skupštine RS.

Amandman 23. Pokrenuti preventivni rad u školama, fakultetima, boračkim organizacijama za povratak Nokia 3310  na naše tržište. Obrazloženje: Aparat odlučan, baterija još bolja.

Amandman 24. Tvitanje usmenim putem nije kažnjivo. Obrazloženje: Ovo je dio naše tradicije i bojimo se da bi došlo do zloupotrebe “verbalnog delikta” što naše demokratasko društvo ne smije dozvoliti.

Amandman 25. Ovaj zakon može da se koristi i retroaktivno (od 9. januara 1992. godine). Obrazloženje: tvitovi, statusi i ostali materijal ne internetu ne zastarjeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog