Zdravlje

Sloboda rađanju – regionalna akcija za bolja prava žena na porođaju

Organizacije i udruženja iz zemalja bivše Jugoslavije učestvuju u regionalnoj akciji “Sloboda rađanju“, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na prava žena na porođaju kao i na važnost dobre komunikacije između osoblja i porodilja tokom porođaja.

U okviru pomenute akcije pokrenuta je i online anketa o iskustvima na porođaju u Republici Srpskoj.

Anketu realizuje predstavnik RS,  "Grupa Djeca, roditelji i porodilje DRIP" (neformalna grupa građanki i građana koja okuplja osobe zainteresovane za pitanje reproduktivnog zdravlja i prava žena u Banjoj Luci)  –koju vode Irena Medar-Tanjga, Dražana Lepir i Dajana Šipraga Zlojutro.

Takođe isto istraživanje se sprovodi u svim zemljama čije organizacije učestvuju u akciji.

“Anketa je anonimna s tim da imaju pobrojani gradovi sa porodilištima u RS. Za Federaciju iste ankete rade njihove organizacije sa kojima sarađujemo”, istakla je Šipraga Zlojutro.

Ona je navela da će njihova akcija podrazumijevati i ponovno prikazivanje filam "Freedom of Birth" zbog velikog interesaovanja žena, predavanje i još neke aktivnosti. Sve informacije će biti objavljene na stranici DRIP-a.

U regionalnoj akciji učestvuju organizacije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore a prema najavam prikuljičiće im se i organizacije iz Slovenije. Udruženje Roda iz Hrvatske je inicijator pomenute akcije.

Dugoročni cilj akcije je pretvaranje porodilišta u prijatelje majki. Akcija će trajati od 1. do 8. marta

Pratite hashtag  #SlobodaRadjanju na društvenim mrežama da se informišete o ostalim dešavanjima u okviru akcije.

Anketu možete popuniti OVDJE.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog