Banja Luka

Izmještaju autobusku stanicu iz centra kod Medicinske elektronike

Autobuski terminal za međumjesni saobraćaj kod "Medicinske elektronike" uskoro će biti izmješten na drugu lokaciju. Razlog za to su gužve koje su stvarali autobusi u posljednjih šest godina prilikom uključivanja u saobraćaj.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

 - Ovih dana tražimo adekvatnu lokaciju u gradu na koju bismo preselili ovaj autobuski terminal. Poslije njegovog izmještanja planiramo da napravimo javni parking prostor, koji je neophodan, a koji je tu nekada i bio - kazao je Novaković.

 Dodao je da je razlog izmještanja pomenute autobuske stanice pokušaj da bude uklonjen saobraćajni "čep" u veoma prometnim ulicama kod "Medicinske elektronike".

 - U tom dijelu grada autobusi, koji izlaze sa stanice, zakrče kompletnu čuvenu banjalučku Aleju uzdaha, odnosno ulicu Jovana Dučića i dijelove ostalih ulica. Tu redovno nastaje opšti kolaps u saobraćaju. Pored toga, ni u jednom drugom gradu nema da u centru grada stoje parkirani autobusi za međumjesni ili bilo koji drugi saobraćaj - istakao je Novaković.

 Namjeru grada da izmjeste "privremeni" autobuski terminal u potpunosti podržava i Udruženje za unapređenje i bezbjednost saobraćaja RS, te poručuju da će nastojati da se taj projekat što prije realizuje.

 - Kako je postavljen ovaj terminal tri puta je povećan broj autobuskih nesreća na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Jovana Dučića. Međutim, ogromne probleme u saobraćaju stvarali su autobusi prilikom ulaska i izlaska sa stanice, na kojoj je ionako po planskim dokumentima predviđen parking prostor - rekao je predsjednik ovog udruženja Milenko Jaćimović.

 Dodao je da se radi o mikrolokaciji koja je pravila ogromne probleme kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja.

 - S obzirom na broj saobraćajnih nesreća, koje se dese tokom godine, pomenuta lokacija ispunjava sve elemente crne tačke. Građani su bili toliko ogorčeni stanjem u saobraćaju i zabrinuti za svoju bezbjednost da su nas masovno zvali i žalili se - naglasio je Jaćimović.

 Prema njegovim riječima, novi parking prostor će i te kako dobro doći građanima.

Mještanin naselja Centar 2 Marijan Tomić, koji svakodnevno najmanje dva puta prolazi raskrsnicom ulica Vuka Karadžića i Jovana Dučića, obradovao se činjenici da će uskoro biti riješena dosadašnja agonija u saobraćaju.

- Iskreno, sama vijest da će takozvana "kajmak" stanica uskoro biti izmještena, vratila mi je vjeru u gradske vlasti. U gradu je obično gužva u jutarnjim i popodnevnim časovima, a na raskrsnici kod "Čajavca" je uvijek tako - rekao je Tomić.

Putnici

Autobusi sa stanice kod "Medicinske elektronike" u saobraćaj se uključuju najčešće dobrom voljom vozača drugih vozila. Putnici međumjesnih linija kažu da se često ne osjećaju bezbjedno gledajući "borbu" autobusa da izađe na ulicu.

 - Vozači automobila i kombija su jako čudni kada autobus treba da se uključi u saobraćaj. Jedni se prave da ne vide autobus, drugi drže stisnutu sirenu do besvijesti i psuju, treći ubrzavaju samo da autobus ne izađe prije njih… A mi putnici sve to gledamo u nadi da neko ne udari u autobus - rekla je Milena Knežević iz Piskavice.

izvor: Glas Srpske

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog