Redakcijski komentar

Koliko nas košta nesposoban političar?

Već je i više nego jasno da nas nesposobni političari koštaju skupo tako što donose loše odluke i država i društvo godinama i decenijama ispaštaju zbog tih loših odluka. Posljedica nedostatka vizije političke elite i jeste ovaj civilizacijski ćorsokak u kojem se nalazimo.

Međutim, interesantno je analizirati dodatne aspekte cijene koštanja smotanih i kilavih političara koju građani i društvo moraju da plaćaju.Nesposoban političar, prije svega, ništa konkretno ne zna da radi. Ako i ima pošteno završenu školu, on se svojom strukom odavno ne bavi i zaboravio je i ono što je znao. On nikad nije vodio na pošten način neku uspješnu privrednu organizaciju. Tako da ovdašnji političar nema elementarna znanja o finansijama, računovodstvenim pravilima i pravu. 

Odnosno, ne poznaje osnove funkcionisanja jednog preduzeća a samim tim isto ne može niti da vodi u normalnim okolnostima i sa urednim pravilima igre. A budući da ne može da objektivno vodi niti jedno manje privredno društvo, iluzorno je očekivati da takav političar vodi državu. Zato je taj dasa prinuđen da plaća druge da od njega prave džeka kojeg javnost prepoznaje kao relevantnog. U tom smislu, za ovdašnjeg prosječnog političara morate da kalkulišete sljedeće troškove:

- Kvalitetna marketing agencija ili makar PR;

- Pristojan ekonomista;

- Solidan pravnik

Ovo je neki stručni minimum minimuma koji je našem političaru potreban, jer on sam ne umije ništa da radi i kad bismo ga pustili da sam nešto u javnosti kaže ili predloži to bi svakako bilo veoma tragikomično. Na to morate da dodate veoma ozbiljne troškove terenske infrastrukture koja je prijeko potrebna da bi se našem političaru obezbjedili glasovi na izborima, bilo tako što treba prosto kupiti glasove, bilo tako što treba kupiti one koji glasove broje. To su ozbiljni izdaci i oni se, poput svih drugih, izdvajaju naposlijetku iz javnih budžeta. 

Prema tome, grubo posmatrano, ovo su glavne grupe troškova prosječnog našeg političara:

- Troškovi njegove bruto plate (neto plata + porezi i doprinosi);

- Troškovi službenog auta i službenih putovanja;

- Troškovi zaposlenja bliže rodbine;

- Troškovi njegovog stručnog tima;

- Troškovi terenske infrastrukture.

Na kraju, ali nikako ne nevažno, imamo ključne troškove a to su oni koji se tiču uništavanja vrijednosnog koda društva koje posmatra svu tu nesposobnu ekipu koja godinama rastače ovaj prostor u materijalnom i duhovnom smislu. Ova zemlja prosto ne može naprijed jer je nekvalitet sklonio fizičkom silom i nevidljivim prijetnjama kvalitet u stranu. Najbolji ili odlaze ili rade svoj posao apsolutno nezainteresovani za bilo kakvo učešće u društvenim poslovima, a za to vrijeme oni najgori vode zemlju.

Oni su u poziciji i opoziciji, oni mjenjaju strane i dresove i oni pretenduju da budu vječno prokletstvo ovog podneblja. 

Zbog toga treba koristiti najjača oružja protiv nesposobne političke garniture. Potrebno je njihove mane, pravopisne greške, logičke gluposti i stručne nonsense koje svakodnevno izvaljuju neprestano izvrgavati ruglu. Koristiti humor kao najbolje sredstvo ukazivanja na nesposobnost. Potrebno je u potpunosti ogaditi aktuelni mejnstrim svima pametnima i talentovanima i time trajno raditi na polarizaciji između pameti i gluposti, a da bi se u dogledno vrijeme nenasilnim putem, takoreći samo od sebe, došlo do situacije da u trenutku opšteg haosa koji će zasigurno nesposobna politička garnitura izazvati postoji neupoganjena alternativa koja će stvari postaviti na istinski drugačiji način.

Drugačijih promjena, a da su one suštinske, neće biti. Sve ostalo je kozmetika.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog