Svijet

Na proizvodnji domaćih čvaraka izgradio ozbiljan biznis

Frelimo je najveći proizvođač čvaraka u Hrvatskoj, a namjerava da postane i najveći izvoznik.

Razviti biznis na čvarcima? Upravo to je uspjelo Miroslavu Mataušiću iz Samobora, vlasniku preduzeća Frelimo. Danas je najveći specijalizovani proizvođač u Hrvatskoj, samo tokom prošle godine prodao je 43 tone čvaraka, te više od 110 tona masti.

Proizvođači uz prodaju čvaraka na domaćem tržištu izvoze u Njemačku, Švajcarsku i Švedsku, a kuju planove i za osvajanje nekih novih tržišta. Nemaju kune duga prema državi i zaposlenicima, sa skromnim ljudskim i finansijskim resursima napreduju i postižu izvrsne rezultate i priznanja, kratko i skromno predstavlja svoje preduzeće Frelimo vlasnik Miroslav Mataušić koji zapošljava sedam radnika.

Moderni snek

Upravo se vratio iz Šangaja gdje je Frelimo na sajmu hrane promovisao svoje čvarke. Utisci su toliko dobri da je već pokrenuo proceduru dobijanja dozvola i certifikata za izvoz u Kinu. “Zbog toga testiramo i nove načine pakovanja, još neviđene u ovoj kategoriji proizvoda,” najavljuje. Preduzeće Frelimo datira iz 2003, no, u specijalizaciju, proizvodnju čvaraka i svinjske masti, ušli su 2009. godine. Podstakli su ih nastupi na sajmovima autohtonih proizvoda gdje su redovno odlično ocjenjivani.

“Gdje god smo se pojavili, svi su bili oduševljeni našim čvarcima. Shvatili smo da i urbana populacija, kao i mlađe generacije obožavaju ovaj tradicionalni hrvatski proizvod, pa smo osmislili varijantu – delikates čvarci iz kojih je gotovo potpuno istisnuta masnoća, te nastaju hrskavi, tanki listići koji se najčešće jedu samostalno kao moderni snek,” kaže Mataušić. Najviše pažnje i truda uloženo je u odabir sirovine. Kako Hrvatska ima premali tov svinja, a s obzirom na to da su čvarci ključni proizvod Frelima, bilo je veoma važno pronaći vrhunsku sirovinu. Testiranja su obavili u Austriji, Mađarskoj i Španiji, no ono što su tražili našli su u Danskoj, u firmi Deniš Kroun.

Čvarke vole i Amerikanci

Čvarci nisu proizvod poznat samo u našem okruženju, već i u gotovo svim zemljama Europe, ali i u Latinskoj Americi, Kanadi, te u SAD-u, gdje ih posebno cijene u državi Luizijani. Tragajući za zanimljivostima o čvarcima u Frelimu su pronašli kako je čvarke dobro i sanjati. Ko u snu pravi čvarke, kažu stare sanjarice, očekuje ga uspješan život i doživjeće duboku starost, a ko pak u snu jede čvarke dobiće dar od drage osobe.

Rasli bez podrške

Proizvodni pogon dijelom je uređen iz vlastitih sredstava, a dijelom kreditom HBOR-a pa je kroz minulih šest godina investirano više od milion i po kuna. Podrške za daljnja ulaganja u proizvodnju, kaže, nisu tražili, jer su to iznosi koji nadmašuju kapacitete sadašnjeg proizvodnog pogona.  Ove godine takmičili su se tek za podršku kod Ministarstva preduzetništva i preduzeća u grupi Strani sajmovi. Međutim, nisu odabrani iako su imali dva jaka strana nastupa. Na sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu u maju ove godine Frelimo čvarci posebno su izdvojeni kao novitet na tržištu, a u novembru su bili u Šangaju. Sve troškove, od kotizacije preko uređenja štandova i štampanja promo letaka, do transporta i boravka na tim lokacijama, platili su iz svog džepa.

“Nismo dobili ni kune podrške. Valjda su one rezervisane za velike, bogate firme koje ionako imaju milionske iznose za marketing i promocije, a ne za male obrte kojima i minimalni iznos podrške puno znači. Svoj uspjeh dugujemo samo svom upornom radu i viziji da možemo postati najveći hrvatski izvoznik čvaraka. Priče o pomoći države malom i srednjem preduzetništvu za nas su samo – priče,” kaže Mataušić i dodaje kako više neće tražiti nikakvu podršku od Ministarstva preduzetništva i preduzeća.

Priznanje Brisela

Budući da Hrvatska nema takmičenje za ocjenjivanje čvaraka, Mataušić je ljetos uzorke poslao u Internešnal Tejst & Kvaliti Institut iz Brisela koji jednom godišnje prima na testiranje hranu i piće iz cijelog svijeta. Bez oznake pakovanja i proizvođača, hranu proba višečlani žiri sastavljen od velikana svjetske kulinarske scene, šefova restorana s Mišelinovim zvjezdicama. Frelimovi čvarci i svinjska mast dobili su Superior Tejs Avord za ukus i kvalitet. Članovi žirija su nakon dodjele nagrade Mataušiću naglasili kako su i sami ugodno iznenađeni što su Frelimo i čvarci i mast već na prvom testiranju ušli u krug odabranih.

Izvor: Mojahercegovina.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog