Svijet

Rusija zbog sankcija izgubila 25 milijardi evra, EU 90?!

Ruski gubici zbog sankcija Evropske unije (EU) iznosili su prošle godine 25 milijardi evra, dok su gubici u EU dostigli 90 milijardi evra za 2014. i 2015., tvrdi prvi zamjenik ruskog ministra za ekonomski razvoj Aleksej Lihačev.

"Procjenjujemo gubitke od nametnutih (zapadnih) sankcija i (ruskih) uzvraćenih mjera na 40 milijardi evra u 2014. i na 50 milijardi evra u 2015. godini za EU", izjavio je Lihačev.

"Gubitak za Rusiju (zbog sankcija EU) procjenjujemo na 25 milijardi evra u 2015. godini, ili za blizu 1,5 posto niže (od te cifre)", rekao je ruski zvaničnik na ekonomskom "Gajdar forumu 2016", prenijela je agencija TASS.

Prema njegovim riječima, negativani efekat za Rusiju će opadati.

"Ekonomija se očigledno prilagođava, kao što se prilagođavaju i kompanije takvim uslovima (sankcija)", rekao je Lihačev, navodi ruska agencija.

EU je uvela sankcije Rusiji 2014. godine nakon pripajanja ukrajinskog poluostrava Krim Ruskoj federaciji, nakon čega je zvanična Moskva odgovorila kontra mjerama u vidu zabrane uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz država Unije i zapadnih zemalja koje su se pridružile embargu Bruxellesa.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog